Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Anlam Bilgisi Sorularını Okumaktan Sıkılıyorum Ne Yapmalıyım?
Anlam Bilgisi Sorularını Okumaktan Sıkılıyorum Ne Yapmalıyım?
Anlam Bilgisi Sorularını Okumaktan Sıkılıyorum Ne Yapmalıyım?

Paragraf Soruları Hakkında Önemli Tüyolar


Türkçe dersinden soru çözüyorum ama bir türlü doğru sayılarım çoğalmıyor? diyen öğrencilerimiz çoktur. Size vereceğim bilgiler eminim size fayda sağlayacaktır. Öncelikle okuduğumuzu anlıyor muyuz? Bu soru bizim için çok önemlidir. Kendimize sorduğumuzda genelde ‘evet’ anlıyorum yanıtını alırız. Aslında hepimiz okuduğumuz şeyleri neden anlamayalım ki… İşte asıl üzerinde durulması gereken konu bu sanırım. Dikkatli okumakla, okuyor gibi yapmak arasında çok fark vardır.

Öğrencilerimiz genelde sınav esnasında zaman problemi yaşamamaları için uzun paragraf sorularını çözerken biraz daha hızlı okuyup daha hızlı cevap vermeyi tercih ediyorlar. Bunun yerine önce sorumuzu dikkatli okuyup metnin önemli kısımlarını çizmek her zaman bizim kurtarıcımız olacaktır. Bazen de deyim, atasözü veya kelimelerin anlamlarını bilmeden cevap verdiğimizi de görebiliyoruz. Bunun için çözdüğümüz soruların veya okuduğumuz kitaplarda geçen kelimelerin hemen anlamlarını sözlükten araştırıp öğrenmemiz gerekir. Aynı şekilde deyim ve atasözü içinde sözlükten yararlanmamız işimizi kolaylaştıracaktır. Böylelikle anlam sorularını çok rahat bir şekilde çözebilme yeteneğine kavuşmuş olacaksınız.

TEOG sınavlarında Türkçede en önemli konu aslında anlam bilgisidir. Bu konuyu öğrenmek aslında bizi en iyi başarıya götürecek yoldur. Bunun için günde en az 5-10 sayfa da olsa kitap okumalıyız. Kitap okuyamıyorum diyorsanız muhakkak gazete ve dergi okuyun. Böylelikle sözcük dağarcığımız artacaktır. Televizyon izliyorsunuz ya da arkadaş sohbetlerinde bilmediğiniz ya da size değişik gelen kelimeleri hemen araştırıp öğrenmeyi deneyin. Bunların her biri bizi aslında sınava hazırlıyor olacaktır. Özellikle soru çözerken de kelimelerin hepsinin altını çizmek en büyük hatamızdır. Bunun yerine önemli kısımları çizmek bizim için en doğrusu olacaktır. Tekrardan bir metni okumak bize çok fazla zaman kaybettirdiğini unutmayalım. Türkçedeki paragraf sorularını anlam sorularına korkulu gözlerle bakmak yerine daha dikkatli ve soruda istenileni bilmek bizi doğru cevaba götürecektir.

 

Derya BARAK

Türkçe Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1911 0 01 Haziran 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları