Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Almanca Neden Kaba ve Okunması Zor Bir Dil?
Almanca Neden Kaba ve Okunması Zor Bir Dil?
Almanca Neden Kaba ve Okunması Zor Bir Dil?

Almanca öğrenmek isteyen fakat gramer ya da telaffuz açısından zor olduğu birçok kişinin diline dolanmış durumda. Fakat bu durumun aslında böyle olmadığını biraz araştırma ve o dili ana dilinden öğrenmiş birinden dinlediğiniz zaman fark edeceksiniz.


İnternet yadamedya gruplarından araştırma yaptığınızda  Almancanın bu konuda hep komik şakalar ile dolu olduğunu keşif ede bilirsiniz. Almanca birçok kişi tarafından hep komedi malzemesi olarak kullanılması tabi ki de gayet normaldir, çünkü bu dili ülkemizde kullanan kişiler Türkiye den Almanya ya gidip yerleşen vatandaşlarımızdır. Almanya da doğup büyüyen ve ana dili almanca olan bir Türk vatandaşından dinlediğiniz almanca Türkiye de büyümüş ve daha sonra Almanya ya giden biri ile karşılaştırıldığında fark apaçık otaya çıkacaktır. Bir diğer söylenti ise Almancanın gırtlaktan konuşulması dır. Bunun için şöyle bir örnek verilebilir: Nasıl ki bir İzmirlinin şivesi ile İstanbullunun şivesi yada bir doğudaki vatandaşımızın şivesi ile batı da yaşayan vatandaşımızın şivesi aynı değil ise. Almanya da yaşanan bu gırtlaktan konuşulan Almanca da bunu benzer örnektedir. Almanca Yüksek Almanca, Berlin Almancası, Bavyera Almancası diye üçe ayırmak mümkündür. Almanca eğer ki Yüksek Almanca şivesi ile konuşulan kişiler yada öğretmenler tarafından duyulduğu takdirde kaba olmaktan çıkacaktır.

Almaca  okuması zor bir dil?. Böyle bir soru ile karşılaştığımda Öğrencilerimden yada Almancayı öğrenmek isteyen kişilerden gördüğüm tek bir hata var. Biz aslında İngilizce den aşırı derecede etkilendiğimiz için Almancayı Türkçe olarak değil de İngilizce olarak telaffuz etmeye çalışıyoruz ve böylelikle en baştan hatalı okuyoruz. Almanca da farklı okunması gereken birkaç harf dışında geri kalan diğer harfler aslında Türkçe telaffuz edilmelidir. Buna örnek vermemiz gerekirse , sch - ş olarak  ei – ay olarak okunur bunun dışında w-harfi v olarak okunursa bizim Schwein kelimesini okumamız ne kadar zor ola bilir ki. İngilizce hayatımızda daha çok yerde yer aldığı için o dili telaffuz etmemiz gayet normal buna örnek olarak ta , Hallo kelimesi verile bilir , bizler bu kelimeyi Türkçe okumak yerine beynimiz bu kelimeyi İngilizce diline çevirip telaffuz eder. Yani aslında baktığımızda Almanca zor bir dil değil sadece hayatımızda yeteri kadar yer almıyor ve doğru kişilerden telaffuz olarak öğrenilmediğinden bizlere zormuş gibi gelmekte.

 

Cenk ÖZSEVEN

Almanca Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 2583 0 02 Nisan 2019, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları