Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Ailede Din Eğitimi
Ailede Din Eğitimi
Ailede Din Eğitimi

Ailede Din Eğitimi


Çocuklarımız için hem bedeni hem de ruhi açıdan ilk yetiştirilme ortamı ailedir. Çocuğun hayatının en önemli dönemleri ailesinin yanında şekillenmektedir. Genel eğitimde olduğu gibi dini eğitimde de aile faktörü çok önemli bir yer tutmaktadır. Anne baba olarak çocuklarımıza din eğitimi verirken dikkat etmemiz gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır.Ancak öncelikle yaratılış belli yeteneklere ve yatkınlığa sahip olma anlamına gelen fıtrat, insanın yaratılışındaki bu özü ifade eder." Her çocuk İslamfıtratı üzerine doğar " diye buyuran Peygamber Efendimiz  kişinin cinsiyeti, dili, ırkı, soyu ne olursa olsun her insanın bu mükemmelyaratılışta Allah'a inanma potansiyeli ile dünyaya geldiğini  buyurmaktadır.

Buradan sonrası bizim için önemli ki o da fıtrattan sonra, sonradan kazanılan boyuttur. Bu boyut yaratılış sonrası kişinin ailesinin manevi yapısı yetiştirme tarzı aldığı eğitim içinde bulunduğu toplumun değer yargıları gibi pek çok şeyden etkilenmekte ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Bizler ebeveynler olarak bu süreçte nasıl davranmalıyız, çocuklarımız için ne gibi katkılarda bulunabiliriz onlara bakalım. 

İlk olarak soyut kavramlar problemleri…

Bu kavramları ne zaman ve nasıl vermeliyiz?

Çocuklarımız 8-9 yaş arası dönemlerde soyut düşünme vicdan ve muhakeme yeteneğini yeni yeni inşa ettiğinden cennet cehennem günah haram gözle görülemeyen varlıklar ya da kıyamet gibi kavramları kullanmaktan kaçınmalıyız.

Çocuklarımızın sahip olduğu o muhteşem  merakı,ilginç soruları doğal karşılanmalı ve özellikle bu sorular karşısında cevapsız kalmak yerine onu  yaş dönemine göre cevaplandırılmalıdır. Onun dilinden konuşmanın en güzel yollarından biri oyun oynamak olduğundan sorularını cevaplandırırken oyunlaştırarak yapmak en doğrusu olacaktır. 

10 yaşından sonrasında ise çocuklarda ergenlik döneminin etkileri kendisini gösterecektir. Bu dönemde dinen yerine getirmesini istediğiniz görevlerini tartışmadan zor ve baskı kullanmadan onları daha çok olumlu yönde güdüleyerek öğretmemiz gerekmektedir.

Elbette unutmamalıyız ki çocuklarımız bizim birer yansımamızdır. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar model alacakları kişiler ebeveynleri olacaktır.

Merve TOPKAYA

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 2528 0 28 Haziran 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları