Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | 21 Mart Ekinoksu Nedir?
21 Mart Ekinoksu Nedir?
21 Mart Ekinoksu Nedir?

21 Mart İlkbahar mı, Son Bahar mı? Kime Göre Neye Göre...


 

Sevgili Arkadaşlar Merhaba

Bugün günlerden 21 Mart !  21 mart denildiği vakit coğrafyada dört özel tarih akla gelmektedir. Bunlardan birisi EKİNOKS ikincisi de SOLSTİS tarihleri olarak ayrılır. Bu tarihler varlıklarını dünyamızın ekseninde eğik olarak güneş etrafında dönmesine borçlu !

Öncelikle ekinoks kelime anlamı ile gece gündüz eşitliği olup bu tarihlerde tüm dünyada gece ile gündüz süreleri eşit olarak yaşanır. Bu tarihler 21 MART ve 23 EYLÜL dür.

Bugün ise takvimler 21 MARTI işaret ediyor, bakalım bu tarihte dünyadaki değişimler ne yönde ?

 – Güneş ışınları tam öğle vaktinde Ekvator’a dik açıyla gelir. Ve tam bu anda Ekvatorda yatay düzlemde duran cisimlerin gölgesi sıfırlanır yani oluşmaz!

– Gece ile gündüzü birbirinden ayıran sınır olarak bilinen AYDINLANMA ÇİZGİSİ Kutup Noktalarından teğet geçer. Bu durum da tüm Dünyada gece ile gündüz sürelerinin eşit olarak yaşanmasını sağlar. Dolayısıyla aslında bu tarihlerde yaşadığımız gece veya gündüz süreleri bizi dünyadaki başka bir yerden ayırma özelliğine sahip değildir. Nereye giderseniz gidin aynı sürede gece veya gündüzün yaşandığını göreceksiniz J Bu tarihi yaşadıktan sonra biz Kuzey Yarım Küreliler her geçen gün güneşi biraz daha fazla görecek çünkü artık bizim için gündüzler gecelerden uzun yaşanmaya başlayacak! İlkbahar mevsimine geçiş yaptığımızdan artık her yeni güne çiçek kokularıyla, yeşillenen ağaçlarla ve pırıl pırıl bir güneşle MERHABA diyeceğiz J  Güney Yarım Küre ise bizim tam tersimize HAZAN MEVSİMİNİ YANİ SONBAHARI yaşamaya başlayacak! Ağaçların yaprakları gün geçtikçe sararıp solacak kış ağır ağır gelecek. Gün içinde gece gündüzden daha uzun yaşanacak!Kutup Noktaları 6 aylık gece ile gündüz döngülerini değiştirecek. Düşünebiliyor musunuz Kuzey Kutup Noktasında güneş doğacak ve tekrar ancak 23 Eylül’de batacak! Çünkü burada 6 ay boyunca gündüz yaşanacak! Güney Kutup Noktasında ise tam tersi olarak 6 aylık gece süresi başlayacağından burada güneş batacak ve tekrar doğduğunda takvimler 23 Eylülü gösteriyor olacak!

Dünya yörüngesinde güneş etrafında döndükçe mevsimler ve yaşadıklarımız değişmeye devam edecek, bir başka tarihte görüşmek üzere...

 


  • Paylaş

Lise 1909 0 21 Mart 2019, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları