Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | 21 Aralık Yılın En Uzun Gecesi!
21 Aralık Yılın En Uzun Gecesi!
21 Aralık Yılın En Uzun Gecesi!

Bugün 21 Aralık ve bu gece yılın en uzun gecesi!


Ülkemizde bu gece 14 buçuk saat sürecek! Kuzey Yarım Küre’de bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya başlıyor. Peki kış gün dönümü nasıl oluşur?

Dünya’nın eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki hareketi mevsimlerin oluşumuna neden olur. Mevsimlerin başlangıcı olarak dört önemli tarih bulunmaktadır. Bunlar, 21 Haziran, 21 Aralık, 21 Mart ve 23 Eylül tarihleridir.

21 Mart ve 23 Eylülde gece gündüz eşitliği yaşanırken 21 Haziran’da Kuzey Yarım Küre’de en uzun gündüz, Güney Yarım Küre’de en uzun gece yaşanır. 21 Aralık tarihinde ise Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece yaşanırken Güney Yarım Küre’de en uzun gündüz yaşanır.

Peki, 21 Aralık tarihinde Kuzey Yarım Küre neden en uzun geceyi yaşar?

Bir yerin gün uzunluğu o yerin enlem derecesine ve güneş ışınlarının geliş açısına bağlıdır. 21 Aralık’ta Güneş ışınları Güney Yarım Küre’ye dik açı ile gelirken Kuzey Yarım Küre’ye eğik açıyla gelir. Bu yüzden Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarım Küre’de geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi yaşanır.

Ülkemizde en uzun geceyi hangi ilimiz yaşacak?

Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde.  en uzun geceyi 15 saat 6 dakika ile Sinop geçirirken, en kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

 

Esra Çömlek GÜLBEN

Fen Bilimleri Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 7299 0 21 Aralık 2018, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları