Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl 9.su düzenlenen Bilim ve Fikir Festivali’nde lise öğrencilerimiz hazırladıkları projelerini sunmaları için finale davet edildi. Okyanus koleji öğrencileri olarak 11 proje ile katıldığımız Bilim ve Fikir Festivalinde üç ayrı alan olmak üzere projeler; Sağlık Bilimleri, Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilimler kategorilerinde değerlendirmeye alındı.
Okyanus koleji öğrencilerimizin projeleri bu üç alanda kabul görmüş diğer projeler ile yarıştı. 204 projenin yer aldığı Bilim ve Fikir Festivali’nde öğrencilerimiz sunumlarını Üsküdar Üniversitesi eğitim üyelerinden oluşan jürilere karşı gerçekleştirdiler ve jüri üyeleri tarafından projelerin değerlendirilmesi yapıldı.
Proje değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen ödül töreninde ise 204 proje arasından Fen ve Teknoloji alanında Avcılar Özel Okyanus Fen ve Proje Lisesi öğrencimiz Kudret Hümeyra KULA ‘’KABUKLARI ATMA RAF ÖMRÜNÜ KATLA’’ projesi ile İKİNCİLİĞE layık görüldü.
Sosyal Bilimler alanında ise Kemerburgaz Özel Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz Toprak ACAR ve Ömer Yağız ZENGİN’in hazırlamış olduğu "ATMOSFERDEN TARLALARA: SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRETİMİ’’ isimli proje İKİNİCİLİK ödülünü almaya hak kazandı.
Bu başarıların yanında Avcılar Özel Okyanus Fen ve Proje Lisesi öğrencilerimizden Eylül ÇELİKEL’in gerçekleştirdiği ‘’DOMATES BAHÇELERİNDEKİ TEHDİDE KARŞI: ACIBADEM VE OĞULOTU’’ isimli bir diğer projesi de Sağlık Bilimleri alanında MANSİYON ÖDÜLÜ’nü alarak proje başarılarına yenilerini eklediler.
Üsküdar Üniversite’si Bilim ve Fikir Festivali finallerinde yarışarak Okyanus Kolejleri'ni temsil eden öğrencilerimize teşekkür eder, eğitim hayatlarında başarılar dileriz.
KABUKLARI ATMA RAF ÖMRÜNÜ KATLA
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2019 verilerine göre; dünyada toplam ananas üretimi 30 milyon tonun üzerindedir. Ananas meyvesinin ortalama %50’sinin atık olması ve her geçen yıl artan ananas üretimi de atık miktarını ciddi şekilde arttırmakta ve çevresel problemlere neden olmaktadır.
Öğrencimiz bu çalışmasında; selüloz, hemiselüloz, protein ve fenolik bileşikler açısından zengin olan ananas kabuğu ile yenilebilir film üretilerek gıdaların raf ömrünün uzatılması amaçladılar. Ananas kabuğundan üretilecek yenilebilir film ile kaplayarak muhafaza edecekleri gıdaların raf ömrünü uzatmanın yanı sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinde meydana gelen değişimlerin incelenmesini hedeflediler. Bu projenin hayata geçmesi ile birlikte katma değeri yüksek, çevre dostu ve doğal yollardan gıdaların raf ömrünü uzatacağı, insan sağlığını da olumlu yönde etkileyeceğini düşünmekteler.
Öğrencimiz çalışmalarından elde ettiği verileri değerlendirdiğinde ise ananas kabuğu özütü içeren film kaplamasının beyaz et endüstrisinde yenilebilir film ve kaplama malzemesi olarak kullanabileceği sonucuna ulaştı. Ayrıca meyve ve sebze kaplamalarında kullanılan parafin yerine rahatlıkla kullanabileceğini öngörmektedir.
ATMOSFERDEN TARLALARA: SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRETİMİ
Su kaynaklarının gittikçe azalmasıyla beraber suyun stratejik önemi de artmış bulunmaktadır. Su kaynaklarının azalması ülkeler arasındaki ilişkileri zedeleyici, hatta ilerleyen zamanlarda savaş nedeni olabilecek niteliktedir. Bu sorunlar nedeniyle su yoksulluğu kavramı ortaya çıkmıştır. Dünyadaki su kaynaklarının azalmasıyla beraber tarım alanlarının sulanmasında ciddi problemlere yol açmıştır.
Bu kapsamda öğrencilerimiz çalışmalarında; su yoksulluğu problemini ve bir tarım ülkesi olmamızı göz önünde bulundurarak, havadaki nemi, tasarladıkları cihaz sayesinde yoğuşturarak tekrardan kullanılabilir su elde etmek ve elde ettikleri suyun tarım sulama suyu olarak kullanılabilirliği amaçladılar.
Çalışmalarının sonucunda öğrencilerimiz, atmosferdeki su buharını, peltier soğutucu ile yoğuşturarak ülkemizdeki su kıtlığı sorununu çözmesi, geleneksel bir kaynakla çalıştırılması yerine yenilenebilir enerji kaynaklarıyla entegre bir şekilde düzenli çalıştırılabilmesi, taşınabilir ve her yerde kullanılabilir olması, elektrik tüketimi açısından tasarruf sağlaması gibi avantajları bakımından uygun bir seçenek olduğu sonucuna ulaştılar. Böylelikle, kurak ve yarı kurak alanlarda ya da yaz kuraklığı çeken bölgelerde havadaki sudan etkin bir şekilde yararlanmayı mümkün kılan cihaz bu alanlardaki tarım alanları ve bitkilerin su ihtiyacı için, özellikle yaz kuraklığında oluşabilecek su kıtlığına yeni bir çözüm ve su yönetimine de ek alternatif bir kaynak olabileceğini düşünmekteler.
DOMATES BAHÇELERİNDEKİ TEHDİDE KARŞI: ACIBADEM VE OĞULOTU
Alternaria solani, tüm dünyada yaygın olan ve başlıca domates ekim alanlarında görülen üretimde önemli kayıplara ve yaprak yanıklık hastalığına sebep olan bir etmendir. Özellikle sera domateslerinde, bazı bölgelerde patateste ve patlıcan bitkilerinde önemli ürün kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu patojen, bitki gelişiminin her aşamasında hastalığa neden olur ve bitkinin hemen hemen her bölümünü etkilemektedir. Öğrencimizin bu çalışmadaki amacı; yaprak yanığı hastalığına daha önce kullanılmamış bitkilerden ekstreler elde ederek, doğal içerikli kimyasal olmayan bir zirai ilaç üretmek istediler.
Öğrencimiz proje sonucunda; yaprak yanıklığı hastalığına karşı kullandığı acıbadem ve oğulotu bitkilerinin, antibakteriyel etkisi olduğunu yaptığı test ile kanıtlamış oldu. Bu hastalık ile mücadele için günümüzde fazlaca yaygın olan kimyasal ilaçlama yollarına başvurulması nedeniyle elde ettikleri bilgiler sayesinde doğal ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmayan ve ticari ürün haline getirdiğimiz ‘’EYLÜL OCEAN PHARMA’’ yı geliştirdiler.
Öğrencimizin proje çalışmasının sonucunda elde ettiği bu ürün, yaprak yanığı hastalığının tedavisinde doğal içerikli bir ilaç olmuş olup, hastalığa karşı önceden önlem alınmasında da kullanılabilecek doğal bir ajan olmuştur. Bu ürün hem büyük tarım alanlarında hem de daha küçük ölçekli tarım yapılan evlerde, bahçelerde vb. gibi alanlarda ilaçlama zaman aralığı olmadan ve beklemeden, dört mevsim ilaçlama yapma kolaylığını da sağlamaktadır. Ayrıca acıbadem ekstresinin asidik ve acı özellikte olması da bitkileri diğer böcek ve zararlı canlılardan koruyacağını öngörmektedir.
Haber | Galaksi | |
Editör | Galaksi | |
Tarih | 06 Haziran 2024, Perşembe 14:50 | |
Okunma | 3.752 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?