Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yüzyılın Ay Tutulması Okyanus'ta İzlendi
Yüzyılın Ay Tutulması Okyanus'ta İzlendi
  • Paylaş
27 Temmuz 2018 Cuma günü içinde bulunduğumuz yüzyılın en uzun süreli “Tam Ay Tutulması” gerçekleşti.

Güney Doğu ufkunda gerçekleşen  tutulma 21.30 saati itibariyle başladı ve tam tutulma 22.40 civarında gerçekleşti. Yaklaşık 1,5 saat süren  tutulma esnasında havanın bulutlu olmadığı lokasyonlardan Ay’ı gökyüzünde tamamı kırmızı olacak şekilde gözlemlendi. Saatler 24:00 ü gösterdiğinde tutulma açılmaya başladı ve tamamen açılması 01:00 civarında sonlandı. 

Bu olayı ülkemizin en kapsamlı Uzay Bilimleri Araştırma Merkezlerinden biri olan ve Avcılar Okyanus Kolejinde bulunan UBAM'da Astronom Abdullah Karalar ile beraber bölge halkı ve olayı merak eden pekçok İstanbullu UBAM Uzay araştırma merkezimizden izlemeye çalıştı. İstanbulda hava bulutlu olduğu için ara ara izlenebilen olayı CnnTürk okulumuzdan izleyicilerine canlı bağlantılarla aktardı. Kurucumu Sn. Orhan Özbey 'de bu muhteşem olayı izlemek üzere kampüsümüzdeydi.

AY TUTULMASI NEDİR

Güneş sisteminde bulunan gök cisimleri Güneş’ten aldıkları ışıkları yansıtarak kendilerini gösterirler. Güneş’e dönük olan yüzleri aydınlık olurken arkalarında kalan uzaya koni şeklinde gölgeleri uzanır. AY, dünyanın arkasında kalan bu gölgenin içerisine girdiğinde Dünyanın gölgesi Ay’ın üzerine düşer ve Ay tutulması gerçekleşir.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR

Tam ay tutulmaları esnasında genelde gölgede kalan Ay kırmızı renkte görünür. Bunun sanılanın aksine çok basit ve olağanüstü olmayan bir sebebi vardır. Gölgede kalan Ay’dan normale göre çok daha az miktarda yansıyan ışık, atmosferimizden geçerken mavi dalga boyuna yakın ışıkların emilmesi kızıla yakın ışıkların geçebilmesinden kaynaklanmaktadır. Sanılanın aksine Ay’ın kızıl görünmesi Ay’dan kaynaklı değil Dünya’mızdan kaynaklıdır. Dolayısıyla bu olaya farklı anlamlar yüklemek ve yersiz beklentiler içerisine girmek gereksizdir.

 


Haber
:
Duygu Celebcioğlu
Editör
:
İbrahim Aslan
Tarih
:
25 Temmuz 2018, Çarşamba 14:27
Okunma
:
5.597 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları