Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | İlkokula Başlayacak Öğrencilere Tavsiyeler
İlkokula Başlayacak Öğrencilere Tavsiyeler
  • Paylaş
İlkokul PDR Bölüm Başkanı Eda Nur Oğuz' dan Tavsiyeler

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına çok az bir zaman kaldı. Bu durum ilkokula yeni başlayacak çocukların kimisi için heyecan verici olduğu gibi kimi çocuklar içinde kaygı verici olabilir. Daha önce okul öncesi deneyimi yaşamış öğrenciler için ilkokula uyum daha kolay olmakla beraber bu süreç farklılıklar gösterebilir. Öğrenciler duygusal ve sosyal açıdan okula uyum sürecinde zorluklar yaşayabilir. Bu süreçte çocuk  uyum sağlaması gerektiği birçok yeni durumla karşılaşır. Okulun fiziksel ortamına uyum, yeni arkadaşlara uyum, öğretmene uyum, akademik dile uyum bunların en başında gelen süreçlerdir. Okul ve aile işbirliği çok önemlidir. Ailesinin okuluna güvendiğini hisseden çocuk okuluna güvenmeye başlar.

Okula uyum sürecinde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi okul korkusudur. Okul korkusu çocuğun okula gitmek istememesidir. Uygun bir dille bu çocuğa anlatılmalı, onun yanında olduğunuzu hissetmelidir. Uyum sürecinde çocuğunuzun yanında olmanız onun kaygılarını ortadan kaldırır.

Okul öncesi ile ilkokul farklıdır. Çocuğunuz okul öncesi dönemde alıştığı şeyleri ilkokulda bulamayınca okula gitmek istemeyebilir. Çocuğunuzun bu zorlu süreçte sorduğu sorulara sabırla ve ilgiyle yanıt vermelisiniz. Olumsuz düşünceler geliştiren çocuklar özellikle ilgi çekmek için ve istediğini yaptırmak için gerileme davranışları gösterebilir. Örneğin; yemeğini kendi yiyebildiği halde sizin yedirmenizi isteyebilir.

Okulun ilk günlerinde çocuğunuzu vaktinde okula getirme ve alma konusunda özen göstermelisiniz. Okula geç kalan bir çocuk o gün sınıfına uyum sağlamakta zorlanabilir. Geç teslim alınan çocuk ise sevilmediği ile ilgili olumsuz düşünceler geliştirebilir.

Çocuklar arasında okula uyum süresi farklılık gösterebilir. Bu konuda çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamamalı, sabırla ve çocuğunuza güven vererek bu sürecin oluşmasını beklemelisiniz. Okula uyum sürecinde, zorluk yaşarsanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

 


Haber
:
Fırat TUMBUL
Editör
:
Fırat TUMBUL
Tarih
:
01 Eylül 2016, Perşembe 17:00
Okunma
:
15.723 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları