Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Roman Yazan Şair Hasan Ali Toptaş, Okyanus Koleji öğrencileriyle buluşuyor
Roman Yazan Şair Hasan Ali Toptaş, Okyanus Koleji öğrencileriyle buluşuyor
  • Paylaş
Günümüz edebiyatının en değerli kalemlerinden olan Hasan Ali Toptaş, 16 Ekim Çarşamba günü saat 11.00 ‘de söyleşi ve imza etkinliği için Eryaman Okyanus Kolejinde öğrencilerimizle buluşuyor.

İçimizden Bir Yazar: Hasan Ali Toptaş Kimdir

1958 yılında Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Baklan kasabasında doğmuş Hasan Ali Toptaş. Baklan İlkokulu’nda, Baklan Ortaokulu’nda ve Çal Lisesi’nde okumuş. 1975 yılında liseyi bitiren Toptaş, Uşak Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrenimini yarım bırakmış. Maliyede veznedarlık, icra memurluğu ve hazine avukatlığında memurluk yapan Toptaş, 2005 yılında emekliye ayrılmış. Hayatının büyük bir kısmını Ankara’da geçiren yazar halen aynı şehirde yaşamakta.

Hasan Ali Toptaş’ın ilk öyküsü 1983 yılında “Bayram Şekeri” adıyla Denizli Gazetesi’nde yayınlandı. Sonraki yıllarda Dönem, İmece, Temmuz, Varlık, Dönemeç, Eylül, İnsancıl, Yazıt, Yarın, Karşı Edebiyat, Kum, Lacivert, Milliyet Sanat ve Cumhuriyet Kitap gibi yayınlarda eserlerine ve yazılarına yer verildi.  

1987 yılında ilk öykü kitabı Bir Gülüşün Kimliği, 1990 yılında ikinci öykü kitabı Yoklar Fısıltısı yayımlandı. İlk kitaplarının ardından övgüler alan yazar 2000’li yıllar itibariyle daha da tanınır, bilinir hale geldi. Gölgesizler adlı romanı Ümit Ünal tarafından sinemaya uyarlandı ve filmde Hasan Ali Toptaş da yer aldı.

Yeryüzünün meramını anlatıyor.

Eserlerinin ayrıntılarına geçmeden önce Hasan Ali Toptaş ile ilgili söylenmesi gereken en önemli nokta post modern edebiyatın en önemli temsilcilerinden biri olduğudur. Dili ve üslubu anlatımı ile okuruna her daim yeni bir edebi akıl tadı sunmayı ihmal etmez. Bütün bunların yanı sıra, kelime seçimi ve onları kullanma biçimiyle de pek çok okurun ilgisini cezbeder. Hasan Ali Toptaş’ın romanlarında bir bağlaç ve bir virgül dâhi fazla değildir. Her kelime özenle seçilmiş ve öyküdeki yerine yine itinayla yerleştirilmiştir.

Zamanları ve mekânları iç içe geçirmesiyle bilinir Hasan Ali Toptaş. Düşle gerçek, geçmişle bugün ve gelecek eserlerinde birbirine karışır. Bütün bu yeryüzü karmaşasının içerisinde meramını anlatır. Okurunu götürdüğü kasabalarda, kentlerde yeryüzünün gerçekliğiyle bilinçaltının labirentlerinde dolaştırır.

Hasan Ali Toptaş’ın ilk öykü kitabı Bir Gülüşün Kimliği, 1987’de; ikinci öykü kitabı Yoklar Fısıltısı, 1990’da yayımlandı. Ölü Zaman Gezginleri adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar Edebiyat Dergisi’nin düzenlediği yarışmada birincilik kazandı. Aynı yıl “Sonsuzluğa Nokta” adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve bu kitap da Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. 1994’te Gölgesizler adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı. “Bin Hüzünlü Haz” romanı, 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne, “Uykuların Doğusu” romanı ise 2005 Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görüldü.

Yazarın ayrıca “Yalnızlıklar” (1990) adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, “Kayıp Hayaller Kitabı” (1996) adlı bir romanı, “Ben Bir Gürgen Dalıyım” (1997) adlı bir çocuk romanı; “Harfler ve Notalar” (2007) ve “Başlarken Yalnızsın Bitirdiğinde Daha da Yalnız” (2014) adlı iki de deneme kitabı var. Almanya, Finlandiya, Güney Kore, Hollanda, İsveç ve Fransa’da yayımlanan Gölgesizler adlı romanı 2009’da Ümit Ünal tarafından aynı adla filme çekildi. Yalnızlıklar adlı eseri de önce Hollanda’da, daha sonra da Tiyatro Oyunevi tarafından Türkiye’de tek kişilik oyun olarak sahnelendi. 2013’te yayımlanan “Heba” romanı 2013 Sedat Simavi Ödülü’ne değer görüldü. 2016 yılında “Kuşlar Yasına Gider”  romanı ve 2017’de Ümit Ünal’ın resimlediği “Gecenin Gecesi” öykü kitabı yayımlandı. Uzun süre İletişim Yayınları bünyesinde kitapları basılan yazarın eserleri son bir kaç yıldır Everest Yayınları tarafından yayımlanıyor.


Haber
:
Abdulkadir Arslan
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
12 Ekim 2019, Cumartesi 16:09
Okunma
:
659 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları