Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Nasıl Bir Dijital Vatandaşsın?
Nasıl Bir Dijital Vatandaşsın?
  • Paylaş
Teknoloji ve internetin hayatımıza kazandırdığı yeni kavramlardan bir tanesi de dijital vatandaşlıktır. Esasen günümüz koşullarında hepimiz birer dijital vatandaşız. Ancak bu kavramı ve kapsamını ne kadar iyi biliyoruz? Geleceğin büyükleri olacak çocuklarımıza dijital yurttaşlık ya da vatandaşlık ile ilgili doğru yönlendirmeleri nasıl yapabiliriz?

Öncelikle dijital vatandaşlık nedir tanımıyla başlayalım. Toplum içerisinde birer vatandaş olarak nasıl ki haklarımız ve uymamız gereken etik kurallar varsa dijital ortamda da aynı şekilde belirli sorumluluklarımız var. Dijital vatandaş dijital ortamı etkin ve doğru bir şekilde kullanabilmek ve bunu yaparken etik kurallar çerçevesinde birey olarak üzerine düşen sorumluklar konusunda da bilinçli hareket edebilmek şeklinde genel olarak tanımlanabilir. Kısaca interneti kullanan herkes dijital dünyanın birer vatandaşıdır.

Dijital vatandaşlık konusundaki bilinç bireyden topluma temiz ve faydalı bir internet ortamının oluşması için en gerekli unsurlardan biri haline gelmiştir.

Hepimiz bu ülkede yaşayan ve eşit haklara sahip vatandaşlar yani yurttaşlarız. Birlikte yaşayan yurttaşlar olarak, bazı toplumsal kurallara ya da yasaların belirlediği kurallara uymak zorundayız. Örneğin; yalan söylememek, hırsızlık yapmamak, hakaret etmemek, trafik kurallarına uymak, nezaket kurallarına uymak, sıraya girmek, çevreyi korumak ve kirletmemek, başkalarının haklarına saygı duymak, doğaya saygı duymak gibi…

İnternet aracılığı ile dünyanın dört bir yanından birbirine bağlanan insanlar aynı çevrim içi ortamı paylaşırlar. Tıpkı, bizim aynı ülkeyi, aynı şehri paylaştığımız gibi. Buna dijital ya da siber dünya da diyebiliriz… Ve çevrim içi ortamda da, gerçek hayatta olduğu gibi bazı kurallar vardır. Dijital ortamı paylaşan herkesin bu kurallara uyması beklenir. İşte tamda bu noktadan hareketle öğrencilerimizin zamanının çoğunu online olarak geçirdikleri bu dönemde bilinçli birer dijital vatandaş olabilmeleri için DijiVat projesini geliştirdi.

Aralık ayı itibariyle başlayacak olan DijiVat projesi; disiplinler arası bir yaklaşımla dijital vatandaşlığın boyutlarını öğrencilerimize öğretmeyi amaçlamıştır. Öğrencilerimiz Aralık 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında ders kazanımları ile eşleştirilmiş olan dijital vatandaşlığın boyutlarını derslerin bakış açısı ile harmanlanmış bir dizi etkinlik vasıtasıyla kazanmış olacaklar.

Dijital çağda iyi birer dijital vatandaş olmaları dileğiyle başarılar dileriz.


Haber
:
Sabiha EBCİM
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
15 Aralık 2020, Salı 14:04
Okunma
:
2.192 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları