Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Çocuklarımızın Ruh Sağlığı Oyuna Gelmez
Çocuklarımızın Ruh Sağlığı Oyuna Gelmez
  • Paylaş
Sanal oyunların ve videolardaki tehlikelerin farkında (mı) yım?

Değerli Velilerimiz,

Gelişen teknoloji her geçen gün hayatımızı kolaylaştırıp çözümler sunarken, her yeni gün sorunları da beraberinde getiriyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar her an yanımızda. Bizler ne kadar teknoloji ile içiçe bir yaşam sürüyorsak çocuklarımızda teknolojiye o kadar bağımlı hale geliyor. Okyanus Kolejleri Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi olarak okul öncesinde sosyal beceridersimizde ve ilkokulda birey odaklı rehberlik çalışmaları kapsamında internet ve teknoloji bağımlılığı konusunu ele aldık. Bu dersimizde tartışma temelli yaklaşım ile hikaye anlatımı yapıp, öğrencilerimizin en çok oynadıkları oyunları, verilen tablet görsellerinin içerisine çizilmelerini istedik. Öğrencilerimizin oynadıkları sanaloyunları, izledikleri videoların içeriklerini incelediğimizde bu görsellerin öğrencilerimizin duygusal, sosyal ve ahlaki gelişimini olumsuz etkilediğini düşündüğümüz için sizleri bu konuda bilgilendirmek istedik.

 

Öğrencilerimiz bu oyunları oynadıklarında şiddete maruz kaldığı gibi ayrıca aktif olarak bu şiddeti uygulamakta ve bunu normalize ederek şiddete karşı duyarsızlaşmaktadırlar.

 

Şiddet içeren bu oyunların saldırgan ve agresif davranışlar arasındaki bağlantısı araştırıldığında, bu oyunların çocukların agresif davranışlarını arttırdığı, bunun yanısıra olumlu sosyal davranışlarında da, empati ve agresifliğe olan hassaslıklarında azalmalar olduğu tespitedilmiştir.

 

Gün geçtikçe yaygınlaşan ve herkes tarafından oynanan bu oyunlardan çocuklarımızı koruyabilmek adına uygulayabileceğiniz bazı önerileri sizlere sunmak istedik.

 

İOS İŞLETİM SİSTEMİ (iPHONE - İPAD)

İOS (İphone)  işletim sistemi bulunan cihazlarda Ayarlar - Ekran Süresi - İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları - İçerik sınırlama - Uygulama kısımlarına tıklayarak 4+‘yı seçebilirsiniz.

Çocuğunuza 15 dakika oyun oynaması için sınır koymanız için Ayarlar - Ekran Süresi - Uygulama sınırları - Sınır ekle - Oyunlar sekmelerine tıklayarak 15 dakikayı ayarlayabilirsiniz. 15 dakika sonra ekran kapanacak, ekranın açılması için şifre girmeniz gerekecektir. Ayarlar - Ekran Süresi - İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları - İçerik Sınırlama - Web İçeriği sekmelerinden yetişkin web sitelerini sınırla yapabilirsiniz ya da yalnızca izin verilen web sitelerini ekleyerek de sınırlandırma getirebilirsiniz.

 

ANDROİD İŞLETİM SİSTEMİ

Android telefonlarda oyunlarda bulunan PEGI'nin amacı oyunları yaş sınırlandırmaları ile ayırmak ve bu sayede oyun kullanıcıları ve ebeveynlerini uyarmaktır.

Oyun kullanıcılarının yaş gruplarından yola çıkarak  5 farklı PEGI sınıfı oluşturmuştur : PEGI 3, PEGI 7, PEGI 12, PEGI 16 ve PEGI 18. 

Oyunların indirildiği uygulama marketlerinde her uygulamanın hangi yaş grubuna uygun olduğu, içeriği hakkında bilgileri ve kısa kodları (PEGI)  görebilirsiniz.

 

PEGI 3: Bu etiketi taşıyan oyunlar neredeyse tüm yaş grupları için uygundur. Bu içerikteki komik figürler hayal ürünüdür ve çocukların gerçek hayat ile oyunu karıştırmamalarını sağlar.

PEGI 7: İçerik olarak PEGI 3  ile aynı olmakla beraber bazı içerikler küçük yaş grubunu (okul öncesi ve ilkokulu) korkutabilir.

PEGI 12: Oyun içeriği genel olarak PEGI 7’ye benzese de burada ki fantezi karakterler, bazı argo kelimeler ve bazı cinsel içerikler daha belirgindir.

PEGI 16: Oyun içerikleri daha belirgin ve bir kademe daha fazla olarak cinsel içerik, tütün ve uyuşturucuya özendirme ve daha kötü bir dil ile argo içerikleri ihtiva eder.

PEGI 18: İçeriği yeni bir sınıf oluşturacak kadar kötü bir dil, şiddet içeriği, ani tepki verme, iğrenme gibi içerikleri ihtiva eder.

 

Uygulama marketlerinde ayarlar kısmından ebeveyn denetimleri kısımları aktif hale getirilerek indirilebilecek uygulamaları PEGI sınıflarına göre kısıtlandırabilirsiniz. PEGI 3 etiketli oyunlar okul öncesi ve ilkokul çocuklarımız için daha uygun ve zararsız içeriklerden oluştuğundan bu kategoriyi serbest bırakabilirsiniz.

 

Bununla birlikte teknolojik cihazlarımızın uygulama marketlerinden ebeveyn kontrolü ve çocuk kilitleri sağlayan uygulamalardan güvenilir bir tanesini indirip bu sayede sizin kişisel bilgilerinizi koruyan ve çocukların sadece onlar için onayladığınız uygulamalarla vakit geçirmesine izin verebilirsiniz. Bu uygulamalar ‘ekran zamanının’ ne kadarını tablet ve telefonda oyun oynayarak geçirmesini, hangi uygulamaları kullanabileceğinin kontrolünü yapılabileceği uygulamalardır. Bu uygulamalara örnek; Kids Place – Parental Control, Parental Control – LockOut, Family Center (safe for kids), Kid Mode: Free Games+Lockverilebilir.

 

Çocuklarımızı zararlı oyunlardan uzak tutmak için onlarla sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturmalıyız. İletişimimizde sorgulayıcı bir tutumla onları yargılamak, oyundan ya da tablet/telefon kullanımından yoksun bırakmak veya onları korkutmak yerine hangi oyunları oynadıklarını, oyun oynarken neler hissettiklerini ve oyunların amaçlarıyla ilgili bilgi edinmeye çalışmalıyız. Çocuklarımızla oyun oynarken heyecan verici, ilgi çekici etkinlik ve oyunları tercih etmemiz onları sanal oyunlardan da uzak tutacaktır.

 

Bebeklikten itibaren sadece bir ekran sunularak enerjileri kontrol edilen çocuklar, bugün gerçek dünyadan sıkılıyorlar. Uzmanlar çocukların hayata uyum sağlamak istemedikleri noktada sanal dünyada yaşamaya başladıklarını, teknolojinin çocuğun yaratıcılığını artırdığı fakat üretkenliğini desteklemediği ifade etmektedirler. Çocuklar izledikleri yüksek takipçili ve etkileşimli kanalların ardından kendilerinin de onlar gibi olacağını düşünerek kamera karşısına geçiyor. Youtuber olma hayaliyle yola çıkanların çok azı milyonlarca kişiye erişecek kadar izleniyor. Sonuç çoğu zaman hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor ve çocukların benlik saygısı tam tersine olumsuz etkileniyor. Bu sebeplerden ötürü siz değerli anne babaların çocuklarınıza youtube kanalı açmamanızı öneriyoruz.

 

 


Haber
:
Okul Öncesi - İlkokul Ana Bölüm Başkanlığı
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
12 Mart 2019, Salı 19:03
Okunma
:
3.366 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları