Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | En Uzun Gece ve Büyük Kavuşum
En Uzun Gece ve Büyük Kavuşum
  • Paylaş
21 Aralık kuzey yarım küre için kış gün dönümüdür. Güneş ışınları oğlak dönencesine dik bir açıyla gelir ve kuzey yarım küre için en uzun gece yaşanır. Bu yıl takvimler 21 Aralık ‘ı gösterdiğinde Güneş sistemimizin dev gazları olarak bilinen Jüpiter ve Satürn bize göre çok yakın konumlanacaklar.

Dünyadan gözlem yaparken gök cisimlerinin “bize göre” birbirlerine yakın konumlanmalarına, astronomide “Kavuşum” (conjunction) denilir. Gök cisimleri yıl içerisinde birçok defa kavuşum gerçekleştirirler. Ancak 21 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan Jüpiter ve Satürn’ün kavuşumu diğer kavuşumlardan ayıran şey, bu iki gök cisminin 0,1 derecelik yakınlıkta gözlenecek olmasıdır.

0,1 Derecelik Yakınlık Ne Anlama Geliyor?

Gökyüzünde bulunan cisimlerin kapladığı alanı açısal büyükle ifade ederiz. Örneğin dolunay evresindeyken Ay, gökyüzünde 0,5 derecelik bir alan kaplar. Bu da demek oluyor ki 21 akşamı Jüpiter ve Satürn’ü gökyüzünde Ay’ın kapladığı alanın 1/5 i kadarlık bir alanda dip dibe görünecek.

Nasıl Görebilirsiniz…

Jüpiter ve Satürn aslında saat 10.30 civarında ufkun üstüne çıkacak ve İstanbul semalarında yerini alacak. Ancak onları görebilmemiz için Güneş’in batmasını beklemeliyiz. 18.30 civarında Güneş ışınlarının etkisinin azalmasıyla güney-batı ufkuna bakarsanız Jüpiter ve Satürn ü “çift gezegen” veya büyük bir yıldız gibi görebilirsiniz. Hatta ayırma gücü iyi bir dürbün veya teleskopla bakarsanız bu iki cismi aynı kadrajda görebilirsiniz.

Gerçekleştirdiğimiz sanal gözlem ile hazırladığımız videomuzu izleyebilirsiniz…

 

Astronom Abdullah Karalar

Okyanus Kolejleri UBAM (Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi) Sorumlusu


Haber
:
Abdullah KARALAR
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
21 Aralık 2020, Pazartesi 14:44
Okunma
:
1.426 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları