Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | World Invention Competition And Exhibition (WICE) 2021’de Biyoloji Dalında Dünya Birinciliği
World Invention Competition And Exhibition (WICE) 2021’de Biyoloji Dalında Dünya Birinciliği
  • Paylaş
WORLD INVENTION COMPETITION AND EXHIBITION (WICE) 2021 24-30 Eylül tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Değerlendirmeler sonucunda Diyarbakır Okyanus Koleji öğrencimiz Derya Hira Kazançcı, Goncagül Altun Türk öğretmenimizin danışmanlığında geliştirdiği “RECOVERING WOUNDS WITH PENNYROYAL” projesi ile Biyoloji Kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.

World Invention Competition And Exhibition (WICE), Indonesian Young Scientist Association (IYSA) dan SEGi College Subang Jaya - Malaysia tarafından organize edilen Fizik ve Mühendislik, Yaşam Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Teknoloji ve Bilgisayar Bilimleri olmak üzere yenilikçi bilim konularında düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasıdır. WISF, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, küresel gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için bir platform sağlamayı ve genç bilim adamları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan WICE 2021’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 24-30 Eylülde çevrimiçi olarak 29 ülkeden 300 farklı proje yarıştı. 30 Eylül’de çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde Goncagül Altun Türk öğretmenimizin danışmanlığındaki Diyarbakır Okyanus Fen Lisesi 12. Sınıf öğrencimiz Derya Hira Kazançcı “RECOVERING WOUNDS WITH PENNYROYAL” projesi ile Biyoloji Kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldu.

Hira’nın Proje Fikri Nedir?

“Projemde hem yaraları kısa sürede tedavi etmek hem de sağlık kurumlarının yükünü hafifletmek için yarpuz bitkisinin sahip olduğu antienflamatuvar, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden yararlanarak, antibakteriyel ve yara iyileştirici özelliklere sahip hem ekonomik hem de bitkisel kaynaklı yara örtüsü elde etmeyi amaçlamıştım. Çalışmamda elde ettiğim sonuçları değerlendirdiğimde yarpuz bitkisinin farklı konsantrasyonlardaki ekstratlarının uygulandığı alanda mitozbölünmeleri hızlandırmış olduğunu ve bakteri üremelerini azalttığını yaptığım bu çalışma ile ortaya koymayı başardım. Ayrıca yarpuzun çok fazla kullanım alanı olmadığı için düşük maliyet ile tedavi mümkün olacaktır. Yaptığım bu çalışma ile özellikle yatalak hastaların ve diyabet hastalarının yaralarını iyileştirmede umut olacağımı düşünmekteyim. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığım çalışmalar sonucunda öncelikle TÜBİTAK Bölge Finallerinde Biyoloji dalında Bölge Birinciliği elde ettim, projemi geliştirerek Haziran ayında Hong Kong’da düzenlenen Global Youth Science And Technology Bowl (GYSTB) Uluslararası Bilim ve Teknoloji Yarışması’nda Mansiyon Ödülü kazandım ve son olarak projemle Dünya Birinciliği kazandım. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM ekibine, danışman öğretmenim Goncagül Altun Türk ve Sebat Çevik öğretmenime çok teşekkür ederim.”

WICE 2021’de ülkemizi Biyoloji alanında temsil ederek Dünya Birincisi olan Diyarbakır Okyanus Koleji öğrencimiz Derya Hira Kazançcı ve danışman öğretmeni Goncagül Altun Türk’ü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. Emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.


Haber
:
Melis DİNÇ
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
01 Ekim 2021, Cuma 14:27
Okunma
:
1.407 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları