Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Okyanus Dünya 1.Si
Okyanus Dünya 1.Si
  • Paylaş
Öğrencilerimiz İpek Bengisu Gülper ve Selin Aşık, Okyanus koleji BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) Proje danışmanlarıyla hazırladıkları projeleriyle Endonezya’da gerçekleşen ISTEC (International Science Technology Engineering Competition) Uluslararası Bilim Teknoloji ve Mühendislik yarışmasında ülkemize 2 Altın Madalya kazandırdılar.

13-16 Ocak 2020 tarihlerinde Endonezya Bandung şehrinde gerçekleşen organizasyona Kore, Filipinler, Türkmenistan, Tayland, Brezilya, Pakistan, Umman, Malezya, Güney Afrika, Paraguay, Mısır, Vietnam ve Sirilanka gibi ülkelerin yer aldığı 80 uluslararası ve  100 ulusal proje katıldı.

Okyanus Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi İpek Bengisu Gülper, "Yatağa bağımlı hastaların ağrı ve yaralarını iyileştirici nano kumaş" çalışmasıyla, Okyanus Anadolu Lisesi 10. sınıfı öğrencisi Selin Aşık da "Bitkilerde damarlanma oluşumlarını engelleyerek hızla üreyen kanser hücrelerinin tedavisi" projeleriyle altın madalyaya layık görüldü.

Öğrencimiz İpek Gülper, yatalak hastalar için ağaç kabuğu özütlerinden yararlanarak onların hem acısını dindirecek hem de yaralarını iyileştirecek medikal tasarım ürünü hazırladı. Projesinde ülkemizde ve dünyada en çok bulunan meşe ve söğüt ağaçlarının atık olarak görülen kabuk kısımlarını kullandı. Böylece hem yeni bir ürün elde ederken hemde bugüne kadar değerlendirilmeye gerek görülmeyen ve atık kabul edilen ağaç kabuklarını kullanmış oldu.

İpek çalışmalarına önce sargı bezi yapımıyla başladı "Daha sonra yatalak hastaların yanı sıra kimyasal ilaçlardan korkan ve organik çözüm arayan insanları da hesaba katarak çalışmasını geliştirdi. Mikroenkapsülasyon (sıvı veya gaz taneciklerinin kaplanarak korunması) yönteminden de faydalanarak kumaş ve yara bandı üzerinde çalışmalar yaparak ağrı kesici ve yaraları iyileştirecek bir ürün elde etti.

İpek, projesinin farklı alanlarda da kullanılabileceğini, özellikle askerlerimizin kıyafetlerine enjekte edilerek ya da yine aynı yöntemle olası durumlara karşı yardımcı olarak da geliştirileceğini belirtti. Ayrıca bu çalışmasını  kanser hastalarının ağrılarına yönelik farklı ağaç kabuğu özütlerini kullanarak da geliştirmek istediğini dile getirdi.

İpeğin projesi altın madalyanın yanı sıra yurt dışında başka yarışmalara ön elemesiz katılma hakkı sağlayan ve yarışmada sadece 2 proje için verilen IYSA Özel Ödülü'nü de layık görüldü.

Anadolu lisesi 10. Sınıf öğrencimiz Selin Aşık ise Biyoloji alanında altın madalya kazandığı projesinde, kanserin hızla yayılmasında etkili olan damarlanmayı (anjiyogenez) önleme amacıyla zencefil (Zingiber Officinale) ve civanperçemi (Achillea millefalium) bitki özütlerininfarklı dozlarını yumurta embriyosu üzerinde denedi.

Öğrencimiz, çalışmalarında okulumuz bargem laboratuvarını kullanarak yeni döllenmiş yumurtaları kuluçka makinesinde takip etti ve belirli saatlerde uyguladığı bitki özütleri sayesinde deney gruplarındaki damarlanmaları inceledi. 5-6 ay süren çalışmaları sonucunda farklı konsantrasyonlarda yapılan denemelerin kanser hücrelerindeki damarlanmayı durdurduğunu gözlemledi.

Başarılı öğrencilerimiz 17 Ocak tarihinde Endonezya'daki Türkiye Büyükelçisi Mahmut Erol KILIÇ tarafından makamında ağırlandırlar elde ettikleri bu dünya başarısından dolayı büyükelçimiz tarafından tebrik edildiler.

Yurtdışında ülkemizi ve okulumuzu başarıyla temsil eden öğrencilerimize bizlere yaşattıkları bu gurur verici mutluluktan dolayı teşekkür ediyoruz.

 

Anadolu Ajansı

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/endonezyada-turk-ogrencilere-uluslararasi-bilim-yarismasinda-2-altin-madalya-/1707347


Haber
:
Duygu YAVUZ
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
16 Ocak 2020, Perşembe 10:35
Okunma
:
4.779 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :
Gökay BAKAR / 31 Ocak 2020, Cuma 11:42
Bizlere bu gururu yaşatan öğrencilerimiz, danışman öğretmenimiz Melis hocamız ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları