Sancaktepe Okyanus Koleji, İlkokul | Başarı | "Başarı İçin Motive Eden Tek Şey İnanmaktır"
"Başarı İçin Motive Eden Tek Şey İnanmaktır"

Türk Coğrafya Kurumu'nun 2014 Mayıs ayında düzenlediği "7. Liselerarası Ulusal Proje/Kısa Belgesel" Yarışması'nda "Sapanca Gölü ve Biz" konulu kısa belgesel ile Türkiye 1.si Sancaktepe Okyanus Koleji öğrencisi Yusuf Can Ekşi olmuştu. Başarıya giden yolda neler yaptığını ‘Nasıl Başardım?’a anlatan Ekşi “Başarı İçin Motive Eden Tek Şey İnanmaktır” dedi.

1.      Öncelikle başarınızdan dolayı sizi tebrik ederiz. Projeninizin amacı ve önemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgileri kullanabilmeleri ve pekiştirmeleri, sorun tanımlama ve sorun çözme yeteneklerinin coğrafya bilgisi ile geliştirilmesi için yapılan bir yarışmaydı. Ayrıca öğrencilerin yaşadıkları mekâna sahip çıkma bilincinin geliştirerek Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmıştı.

2.      Daha önce böyle kısa film belgesel çalışmalarınız oldu mu?

Daha önce böyle bir çalışmam olmadı. Ancak hep böyle bir şey yapmak istemişimdir. Hobi olarak da ilgileniyorum.

3.      Projenizden bahseder misiniz? Konuyu nasıl seçtiniz? Nasıl çalıştınız? nasıl hazırlandınız? Kaç gün sürdü?

Özelikle 2013-2014 yılları ülkemizde kuraklığın yaşandığı dönemlerdir. Önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Sapanca Gölü benim her zaman önemsediğim doğal oluşumlardan biriydi. Bu gölün yok olmasına ve kirlenmesine izin veremezdim. Projemiz Coğrafi Bilgi Sistemleri ve uzaktan algılamanın kullanıldığı içerisinde çevre odaklı amaçların olduğu coğrafi bir projedir.

Öncelikle kaynak çalışması yaptık, kütüphanelerde Sapanca Gölü ve çevresiyle ilgili yayınları araştırdık. Daha sonra nasıl bir sorun var ve biz ne yapabiliriz diye düşündük.

Çalışmamız, arazi çalışması, kaynak taraması, konunun belirlenmesi, kullanılacak yöntemler ve hedefler dâhilinde 4 ay sürdü. Çekimlerimiz 1 gün, montaj ise 3 gün içerisinde tamamlandı.

 4.      Projeyi yapmaya neden karar verdiniz? Neden Sapanca Gölü?

 Var olan değerlerimizin korunması amacıyla projeye başladık. Sapanca Gölü’nü seçmemizin nedeni dünyada kendi kendini temizleyen üç gölden biri olması, Marmara Bölgesi’nin en önemli tatlı su kaynağı olması ve göl yüzeyindeki değişimin çok ciddi boyutlara ulaşması.

 5.      Projenin amacı nedir?

Sapanca Gölü’nün yüzey değişimlerinin nedenlerini belirlemek ve bu nedenlerin nasıl ortadan kaldırılacağını tespit etmekti. Toplumda Sapanca Gölü ile ilgili farkındalık yaratmak.

 6.      Projeyle alakalı herhangi bir eğitim ve destek aldınız mı?

 Danışman öğretmenim 1 ay boyunca, hem coğrafi çalışmalar hem de teknik çalışmalarla ilgili sürekli tarafıma bilgi verdi. Özellikle coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama ve yazılımların kullanılmasıyla ilgili teknik bilgi verdi.

 7.      1. olacağınızı tahmin ediyor muydunuz?

Evet. Çünkü gerçekten emek verdik ve sonucu sosyal etkisi olacak bir çalışma oldu.

 8.       Projenin ne şekilde kullanabileceği düşünüyorsunuz?

Proje genç nesillere örnek olabilir. Geliştirmeyi düşünüyoruz. Belediye, Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı ile paylaşmayı düşünüyoruz.

 9.      Projenizi hazırlarken karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Nasıl üstesinden geldiniz? Çekimlerde zorlandınız mı?

 Ulaşım ve lojistik anlamda zorluklar yaşadık özellikle yerel halkın belgesel çekiminde bizlerle konuşma yapmaktan korkması ve bilinçsizlik yaşadığımız en büyük zorluklardı.

Az da olsa bilinçli bir vatandaşa denk geldik ve sorunları bu şekilde aştık. Çekim yaparken çok zorlanmadık. Yeterli teknik donanımız vardı.

 10.  Sonuçların açıklanma anından ve ödül töreninden bahseder misiniz? Neler hissetiniz?

 Sonuçlar açıklandığında danışman öğretmenim beni telefonla aradı. Dereceye girdiğimizi söyledi. Çok mutlu oldum. Çünkü çok emek vermiştik ve emeğimizin karşılığını almak gerçekten güzeldi. Daha sonra Türk Coğrafya Kurumu’nun internet sitesinde projemizi 1. olarak görünce çok sevindim. Ödül töreni son derece güzel hazırlanmıştı. Önce sunumlarımızı yaptık daha küçük bir konuşma ve sonrasında ödüllerimiz takdim edildi.

 11.  Bu yarışma size neler kazandırdı?

İlk olarak tecrübe kazandırdı. Ayrıca bilmediğim bilgileri öğrendim. Uydu görüntülerini, Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni kullanmayı öğrendim. Yeni insanlar tanıdım. Bu yarışmanın bana kattıkları oldukça fazla…

 12.  Peki, bundan sonra sizi neler bekliyor? Neler yapacaksınız?

 Tabi ki yapabileceğim veya yapabileceğimiz projeleri geliştireceğiz. Gerekli kişilere, kurumlara sunacağım. İnşallah daha fazla projeyle daha fazla başarı elde ederim.

13.  Başarınızda nelerin katkısı nasıl oldu?

 Danışman öğretmenim İrfan Akar’ın çok katkısı oldu. Öğretmenim sadece öğretmen, danışman değil bana yol gösterici oldu. Ailem bu projede arka planda kalsa da bana duydukları güven benim daha başarılı olmamı sağladı. İyi ki varlar.

14.  Okyanus Kolejleri size neler kattı? Başarınızda okulunuzun katkısı ne yönde oldu?

 Okyanus Kolejleri olmasaydı bu başarıya sahip olmam mümkün değildi. Sadece bu proje için değil eğitim ve öğretim hayatımda da bana çok katkısı oldu. Gerekli altyapıyı bana sağladılar ve bu başarıyı elde etmemde büyük katkı sağladılar. Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.

 15.  Sizin gibi başarılı olmak isteyen arkadaşlarınıza neler önerirsiniz?

 İnanmak ve emek göstermek çok önemli. Benim için başarı projelerin önüne koyulan derece sırası değil, verilen emektir. Bir işte emek olduğu zaman zaten başarı otomatik olarak arkasından gelir.

 16.  İleride hedeflediğiniz meslek nedir?

 Hukuk fakültesini okumayı çok istiyorum. Başarılı bir hukukçu olmak istiyorum. İlk başta avukat olarak başlayacağım ama daha sonra hakimliğe, savcılığa kadar gider mi bilemem.

 17.  Sizi başarıya motive eden şey nedir?

 Tek kelimeyle ifade edecek olursak ‘İnanmak.’

 

  • Paylaş

Tarih
:
07 Ocak 2015, Çarşamba 14:34
Okunma
:
840 defa okunmuş

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları