Kemerburgaz Okyanus Koleji, Ortaokul | Haber | Türkçenin Resmi Dil İlan Edilişinin 742. Yılı Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Coşkuyla Kutlandı
Türkçenin Resmi Dil İlan Edilişinin 742. Yılı Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Coşkuyla Kutlandı Türkçenin Resmi Dil İlan Edilişinin 742. Yılı Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Coşkuyla Kutlandı
  • Paylaş
Günümüz dünyasında neredeyse 12 milyon kilometrekarelik büyük bir alanda konuşulan Türkçenin resmi dil ilan edilişi, Okyanus Kolejlerinde her yıl 13 Mayıs’ta Türkçe Günü etkinlikleriyle kutlanmaya devam ediliyor.

Karamanoğlu Mehmet Bey, 1277 yılında ilam ettiği fermanla özel-kamu fark etmeksizin herkesin her yerde sadece Türkçe konuşmasını emretmiştir:
"Bugünden geru divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır..." 13 Mayıs 1277 tarihli Karamanoğlu Mehmet Bey'in bu fermanının ve Türkçenin devlet dili olarak kabul edilişinin üzerinden tam 742 yıl geçti. Bu bağlamdan hareketle 13 Mayıs, anlam ve önemine uygun olarak etkinliklerle bayram havasında  şenliklerle kutlanıyor.

Okyanus Koleji olarak tüm şubelerimizde gelenekselleştirdiğimiz ve bu yıl III. sünü kutladığımız Türkçe Günü etkinlikleri, 13 Mayıs Pazartesi Kemerburgaz Okyanus Koleji konferans salonunda da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından  seyirciler,  Türkçe Bölümü’nün hazırladığı ‘Türk Dili’ belgeselini ilgiyle seyretti .

Öğrenciler, karikatürize edilmiş atasözleri ve deyimleri tahmin etme , verilen atasözlerini Göktürk alfabesiyle yazma yarışmalarında hünerlerini sergiledi .Kazanan takımlara Okyanus Yıldız Puanları verildi.

Çırpınırdı Karadeniz türküsünü Göktürk alfabesi alt yazısı ile seyredip dinleyen seyirciler Türk dünyasında duygu yolculuğuna çıktı. Ardından tüm  konuklar, gölge oyunu gösterimi ile Karagöz-Hacivat’ın eğlenceli sohbetlerine  tanık oldular.

Türkçe Günü etkinlikleri kapsamında öğrencilerimiz, Ana dil okuryazarlığında ‘söz varlığını zenginleştirme, kendini sözlü-yazılı olarak ifade etme, okuduklarını-dinlediklerini anlama’ gibi onlarca kazanımı  ve milli manevi değerlerini pekiştirme şansı buldular.


Haber
:
Canan Dedik
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
14 Mayıs 2019, Salı 09:13
Okunma
:
626 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları