Kemerburgaz Okyanus Koleji, Ortaokul | Haber | Kemerburgaz Okyanus Koleji 5. Sınıf Öğrencileri 5. Geleneksel Masal Anlatma Yarışmasında Hünerlerini Sergiledi
Kemerburgaz Okyanus Koleji 5. Sınıf Öğrencileri 5. Geleneksel Masal Anlatma Yarışmasında Hünerlerini Sergiledi Kemerburgaz Okyanus Koleji 5. Sınıf Öğrencileri 5. Geleneksel Masal Anlatma Yarışmasında Hünerlerini Sergiledi
  • Paylaş
Okyanus Kolejleri Türkçe Zümresi Tarafından Düzenlenen Geleneksel Masal Anlatma Yarışması’na Ortaokul 5. Sınıf Öğrencilerimiz Tüm Heyecanıyla Katıldı.

Halkın ürettiği, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikâyelerine “masal” denir. Masallar, tamamen hayal  ürünüdür. Gerçekle organik bir bağ söz konusu değildir. Masallarda genellikle iyilik - kötülük, doğruluk - haksızlık, adalet - zulüm, alçakgönüllülük - kibir... gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden veya insanların ulaşılması güç hayallerinden söz edilir. Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir. Masalların çoğu " bir varmış, bir yokmuş" ya da " evvel zaman içinde, kalbur saman içinde" gibi ifadelerle başlar. Bunlara “tekerleme” ya da “döşeme” denir. Tekerlemeden sonra ise olay ve dilek bölümleri gelir.

Masallar, öğrenciler için vazgeçilmezdir. Öğrenciler masal okumayı ama daha ziyade anlattırmayı çok severler. Masallar öğrencinin hoş vakit geçirmesinde önemli bir araçtır ama öğrenci eğitiminde masal; düş gücünün gelişmesine, düşünce ufkunun açılmasına yardımcı olur. Öğrencinin kelime dağarcığını zenginleştirir ve öğrencilerin kavramları öğrenmelerini hızlandırır. Bunlarla birlikte masallar, öğrencide merak duygusunu uyandırır, öğrencinin neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini arttırır. Öğrencilerin karşılaştıkları güçlükleri kavramasına, bu güçlüklere çözüm bulmasına yardım eder. Öğrencinin kişiliğini geliştirir. Masallarda işlenen “birlikte yaşayan insanlar zor anlarında birbirlerine destek olmalı ve nezaket kurallarına dikkat etmeli” gibi konular, öğrencileri sosyal dünyaya hazırlar.

Kemerburgaz Okyanus Kolejleri Türkçe zümresi, ortaokul 5. sınıflardan gönüllü öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı, yaparak yaşayarak öğrenme ilkesi esaslı, yazma ve konuşma kazanımlarını yaşama aktarmaya yönelik olarak öğrencilerimizin kendilerinin yazdığı ve konseptlerini yine kendilerinin hazırlamış olduğu masalları anlattıkları “Masal Anlatma Yarışması”nı organize etti.

Jürimizin puanlamada oldukça zorlandığı yarışmanın  1.si 5/A sınıfından Berru POLAT, 2.si 5/A sınıfından Hilal SAKA oldu. 3.lüğü ise 5/B sınıfından Sümeyye SAYAR ve 5/A sınıfından Berra KESKİN paylaştı. Dereceye giren öğrencilerimiz sırasıyla 20, 15, 10 Okyanus Yıldızı ile ödüllendirildi.

 Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik eder, yazarlığa adım attıkları bu uzun yolda onlara anlattıkları  masallar gibi mutlu sonlar dileriz.


Haber
:
Canan Dedik
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
08 Mart 2019, Cuma 13:01
Okunma
:
698 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları