Fatih Okyanus Koleji, Anadolu Lisesi | Haber | Okyanus Kolejleri WSEEC Endonezya 2025 Yarışması
Okyanus Kolejleri WSEEC Endonezya 2025 Yarışması Okyanus Kolejleri WSEEC Endonezya 2025 Yarışması
  • Paylaş
Bilimde 3 Dünya Birinciliği

IYSA, Universitas Pancasila Eczacılık Fakültesi ve Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Institut Pertanian Bogor (IPB) işbirliğiyle düzenlenen "Dünya Bilim, Çevre ve Mühendislik Yarışması (WSEEC)" kapsamında, Okyanus Koleji öğrencileri bilimsel projeleriyle uluslararası platformda yer almıştır. Farklı ülkelerden binlerce katılımcının başvurduğu bu prestijli etkinlikte, belirlenen tematik alanlarda öğrencilerimiz yenilikçi fikirler ve inovatif çözümler geliştirerek çalışmalarını sergilemişlerdir.

16 Mayıs 2025 tarihinde Endonezya’da gerçekleştirilen ödül töreniyle sona eren yarışmada, Okyanus Koleji'nden üç proje ekibi, dünya birinciliği elde ederek altın madalya kazanmış ve bilimsel projelerini geniş bir etki alanında kanıtlama fırsatı bulmuşlardır. Bu önemli başarı, öğrencilerimizin bilimsel düşünme becerilerini, yaratıcı problem çözme yetkinliklerini ve küresel bilim topluluğuna olan katkılarını bir kez daha ortaya koymuştur.

BİLİMDE 3. DÜNYA BİRİNCİLİĞİ İLE ÖĞRENCİLERİMİZ YİNE ZİRVEDE!

Yarışma ekiplerimizden İzmir Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz Lara ŞEKER, Vural Ozan TERCİ, Elif TÜRK, BARGEM’den Pınar ERKAN ve İzmir Okyanus Koleji öğretmenimiz Canan ÖZTÜRK’ün destekleri ile geliştirdikleri ‘’FORMATION OF CARVACROL-CHITOSAN BASED NANOFIBER STRUCTURED WOUND DRESSING AND ITS EFFECTS ON WOUND HEALING’’ projesi ile Yaşam Bilimleri (Life Sciences) kategorisinde ALTIN MADALYA,

Kemerburgaz Okyanus Anadolu Lisesi Öğrencilerimiz Evrim ÖZDEMİR, OVEZOV AYDOGDY, EMİR KAHAN TOPRAKÇI BARGEM danışmanları Pınar ERKAN ile geliştirdikleri ‘’TEMTECH’’ projesi ile teknoloji (Technological Sciences) kategorisinde ALTIN MADALYA,

İzmit Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz, YİĞİT BOZDAĞ, DURU ADEN ÖZBEK, ECE TUNALI, OKYANUS AVŞAR BARGEM danışmanları Duygu YAVUZ ile geliştirdikleri projeleri ‘’COMPARISON OF THE ABILITY OF T.MOLITER (YELLOW MEALWORM) LARVAE TO CONSUME DIFFERENT TYPES OF POLYMERS’’ Çevre ve Enerji (Environmental Sciences) kategorisinde ALTIN MADALYA ödülünü almaya hak kazanmışlardır. Tüm ekiplerimizi bilime olan katkıları ve başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.

Lara ŞEKER, Vural Ozan TERCİ, Elif TÜRK’ün Proje Fikri Nedir?

Gelişmiş yara tedavi yöntemlerinin yanı sıra kronik yaralar, yara iyileşme sürecindeki çeşitli etkenlerden dolayı oluşan enfeksiyonlar, ilaç yükünün bireylerde artması gibi etkenlerden dolayı bu alandaki çalışmalar oldukça önemlidir. Çalışmamız, yara türlerinin enfeksiyon kapma riskini ortadan kaldırarak daha hızlı iyileşmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız kapsamında karvakrol ve kitosan madde ve karışımlarının in vitro ortamda hücre iyileştirme etkileri belirlenmiş ardından deneysel olarak oluşturulan yara modelinde etkileri tespit edilmiştir. Hücre iyileşmesinde en iyi sonuçları sağlayan karışım oranı ile karvakrol etken maddeli Kitosan Bazlı nanolif yara örtüsü hazırlanmıştır. Elde edilan nanolif yara örtüsünün antimikrobiyal özellik sağlaması, biyouyumlu olması ve yara iyileşme sürecini azaltması sayesinde ilgili yaraların enfekte olmadan hızlı bir şekilde iyileşmeleri sağlanması amaçlanmıştır. Böylelikle, elde ettiğimiz nanolif yapılı yara örtüsü yara bandı yapımında, yanık tedavilerinde, ameliyat yaralarının iyileştirilme sürecinde, kozmetik sanayisinde, cilt bakımında alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir veya benzeri tıbbi tekstil ürünleri geliştirilebilir.

Evrim ÖZDEMİR, OVEZOV AYDOGDY, EMİR KAHAN TOPRAKÇI’nın Proje Fikri Nedir?

Termoelektrik sistemler, sıcaklık dengelemesi veya ortam sıcaklığının altında bir soğutmanın gerektiği uygulamalarda kullanılan ısı pompası özelliği olan cihazlardır. Bu proje çalışmasında, elektrik enerjisi ile ısı enerjisinin birbirleri arasındaki dönüşümü sağlama işleviyle kullanılan bir termoelektrik araç olan peltierden, bir tarafı ısıtıp diğer tarafı soğutan bir kap modülünün yapılması amaçlanmıştır. Sonuç olarak tüm deneyler ve testler hipotezimizi desteklemiştir. Peltierin bir tarafının ısıtıp diğer tarafının soğutma özelliği tek bir sistemde kullanılabilmekte ve gayet uygulanabilir sonuçlar vermektedir.

YİĞİT BOZDAĞ, DURU ADEN ÖZBEK, ECE TUNALI, OKYANUS AVŞAR’ın Proje Fikri Nedir?

Plastik atıklar hem ülkemizde hem de dünyada acil olarak çözülmesi gereken önemli sorunlardan biridir. Bu atıkların bertaraf edilmesini sağlayacak çevre dostu yöntemlerin geliştirmesi için her geçen gün yeni çalışmalar yapılmaktadır. Enzimatik aktivite yoluyla mikroorganizmalar sayesinde karmaşık maddelerin daha basit moleküllere ayrıştırılması olarak bilinen Biyolojik bozunma, plastik atıkları arıtmanın çevre dostu ve güvenli yollarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmanın amacı, farklı plastik türleriyle beslenen Tenebrio molitor larvalarının yaşam süresi ve gelişimlerine etkisini belirlemek ve bu beslenme şekline izin veren larva yapısındaki mikroorganizmaları belirlemeye çalışmaktır


Haber
:
Galaksi
Editör
:
Galaksi
Tarih
:
16 Mayıs 2025, Cuma 20:21
Okunma
:
98 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları