Fatih Okyanus Koleji, Anadolu Lisesi | Haber | OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI "KSEF INTERNATIONAL 2024" (ULUSLARARASI KORE BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI) ONUR ÖDÜLÜ KAZANDI.
OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI "KSEF INTERNATIONAL 2024" (ULUSLARARASI KORE BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI) ONUR ÖDÜLÜ KAZANDI. OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI "KSEF INTERNATIONAL 2024" (ULUSLARARASI KORE BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI) ONUR ÖDÜLÜ KAZANDI.
  • Paylaş
LİSE ÖĞRENCİLERİMİZ ULUSLARARASI "KORE- KSEF INTERNATIONAL 2024" (ULUSLARARASI KORE BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI) BİLİM YARIŞMASINDA YAŞAM BİLİMLERİ KATEGORİSİNDE ONUR ÖDÜLÜ (HONORABLE MENTION) KAZANDILAR.

Kore Bilim Servisi tarafından organize edilen ‘’KOREA SCIENCE AND ENGINEERING FAIR (KSEF) (ULUSLARARASI KORE BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI), dünyanın her yerindeki çeşitli ülkelerden katılım sağlanan yetenekli gençlerin buluşma noktası olarak, yaratıcı bilimsel fikirlerin paylaşılması kapsamında düzenlenen bir yarışmadır. KSEF 2024, bilim ve teknoloji eğitiminin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve yüksek teknoloji bilimi hakkında öğrencilerin bilimsel problem çözmeye yönelik meraklarını ve ilgilerini geliştirmelerine olanak tanıyan bir organizasyondur.

Dünya çapında gerçekleştirilen bilim organizasyonlarından biri olan KSEF 2024'te yapılan ön değerlendirmelerin ardından 12-14 Ocak 2024 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen yarışmada finalde 22 ülkeden 200 proje yarıştı. 2024'te çevirmiçi olarak yayınlanan ödül listesinde Çekmeköy Okyanus Lisesi öğrencilerimiz Berfin Lal EKİNCİ ve Yaren KURTGÖZ, BARGEM danışmanlığında gerçekleştirdiği ''STOP CANCER'' projesi ile Natural Science kategorisinde ''Honorable Mention (Şeref Ödülü)'' ödülünü almaya hak kazanarak ülkemizi ve okulumuzu başarı ile temsil etti.

Öğrencilerimizin proje fikri ve yaptıkları çalışmalar

Dünya çapında kanser en önde gelen ölüm sebeplerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserin Dünya’da 2. Sıradaki ölüm nedeni olduğu açıklanmıştır. Kanserde standart tedavilerin başında kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi kesi işlemleri gelmektedir. Standart tedavilerin uygulanması ile birlikte oluşan yan etkiler, hastalıkların tekrar etmesi ya da hastanın uygulanan tedaviye karşı yanıt vermemesi kanserde alternatif tedavilere ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Bizler de projemizde, tıbbi bitkilerden biri olarak bilinen Aronia Melanocarpa’nın kanser hücre hattı üzerindeki anti-kanser etkilerini ortaya koymayı hedefledik. Ardından, kanserin en iyi bilinen özelliklerinden biri olan ve kanserin ilerlemesine neden olan anjiyogenezin, Adenozindeaminaz (ADA) inhibisyonu ile etkisini belirlemeyi amaçladık. Yaptığımız kontrollü deneylerin sonucunda, aronya bitkisinde bulunan çeşitli bileşenlerin kanserli dokularda ADA enzimini güçlü bir şekilde inhibe ederek kanser hücrelerinin beslenmesi ve metastazı için en önemli yollardan biri olan anjiyogenezin anlamlı bir şekilde engellendiğini ortaya koyduk. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar ile bitkisel kaynaklı kanser tedavilerinin de önemini vurgulamaktayız. Sonuçlarımız, kanserli dokulardaki metastazın yavaşlatılabileceğini ve hastalık seyrinin olumlu yönde ilerleyebileceğini düşündürmektedir.


Haber
:
Duygu CELEBCİOĞLU
Editör
:
Sedat KAYA
Fotoğraf
:
Duygu CELEBCİOĞLU
Tarih
:
26 Şubat 2024, Pazartesi 10:31
Okunma
:
3.113 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları