Adana Okyanus Koleji, İlkokul | Haber | Cumhuriyet Bayramı ve Vatan Birliği Kompozisyon Yarışması Heyecanı Başladı
Cumhuriyet Bayramı ve Vatan Birliği Kompozisyon Yarışması Heyecanı Başladı Cumhuriyet Bayramı ve Vatan Birliği Kompozisyon Yarışması Heyecanı Başladı
  • Paylaş
Okyanus Koleji Türkçe öğretmenleri olarak öğrencilerimizin millî ve manevî duygularını en güzel şekilde ifade etmeleri için “Cumhuriyet ve Vatan Birliği” konulu kompozisyon yarışmasını düzenliyoruz.

Mustafa Kemal Paşa, daha Erzurum Kongresi sırasında, zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını söylemişti. 23 Nisan 1920'den beri Türkiye'yi idare eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, millî egemenlik esasına dayanıyordu. Bu, adı konulmamış bir cumhuriyet yönetimiydi. 20 Ocak 1921 tarihli anayasada "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir." deniliyordu. Bu, yeni rejimin ilân edilmemiş bir cumhuriyet olduğunu gösteriyordu. 

Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasında tarihî bir görev yapan birinci dönem TBMM üyeleri, yeni seçim kararı alarak dağıldı (1 Nisan 1923). Yeni seçimlerin yapılmasından sonra TBMM ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni kurulan meclis, Lozan Barış Antlaşması'nı onayladı. Böylece millî bağımsızlık tam olarak gerçekleşmiş oldu.

23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı sırada yeni Türk devletinin adı henüz konulmamıştı. Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını taşıyor, meclis başkanı hükümet başkanlığı da yapıyordu. Bu sistem içinde devlet başkanlığı boş görünüyordu. Şimdi, yürürlükte olan siyasî rejime uygun devlet şeklini bulmak zorunlu hâle gelmişti. Millî Mücadele Dönemi'ndeki, olağanüstü şartların bir ürünü olan meclis hükümeti sistemi de artık işlemez olmuştu.

25 Ekim 1923'te hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Mustafa Kemal Paşaya, cumhuriyeti ilân etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi. (29 Ekim 1923).

Türk milletinin yapısına en uygun idare şekli olan cumhuriyet rejimine sahip çıkmak ve onu yaşatmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir.

Cumhuriyet, yarına yüksek sesle seslenebilmektir; erdem, hürriyet ve istikbaldir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Yeni nesil, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.” diyerek biz eğitimcilerin bu konuda ne kadar önemli bir görevinin olduğunu dile getirmiştir. Okyanus Koleji Türkçe öğretmenleri olarak bizler de öğrencilerimizin millî ve manevî duygularını en güzel şekilde ifade etmeleri için “Cumhuriyet ve Vatan Birliği” konulu kompozisyon yarışmasını düzenliyoruz.

Bu yarışmada amaçlanan öğrencilerimizin millî değerlerine bağlılıklarını arttırmak ve bu kutlu günün önemini daha iyi anlamalarımı sağlamaktır. Yarışma, tüm kampüslerimizi kapsayacak şekilde olacaktır. Öğrenciler bu konu ile ilgili kompozisyonlarını arkalı önlü bir sayfayı geçmeyecek şekilde kompozisyon kurallarına uygun olarak yazacaklar, yazılarını da okullarındaki Türkçe öğretmenlerine teslim edeceklerdir. En son başvuru tarihi 24 Ekim 2017’dir. Dereceye giren öğrencilerimize Okyanus Yıldızı ödülü verilecektir. Birinci olan öğrenciye 30 Okyanus Yıldızı, ikinci olan öğrenciye 20 Okyanus Yıldızı ve üçüncü olan öğrenciye 10 Okyanus Yıldızı verilecektir. Dereceye giren öğrencilerimiz, tören esnasında duyurulacaktır.

 


Haber
:
Aykut Kara
Editör
:
Göktuğ Hekimoğlu
Tarih
:
18 Ekim 2017, Çarşamba 09:22
Okunma
:
2.593 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları