Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Türkiye’de Bir İlk: Okyanus Kolejleri Kariyer Kulüpleri Projesi
Türkiye’de Bir İlk: Okyanus Kolejleri Kariyer Kulüpleri Projesi
  • Paylaş
Kariyer Kulüpleri, Türkiye eğitim sisteminde ve mesleki rehberlik alanında bir ilk. Öğrenci kulüplerinin kariyer testiyle, uzaktan eğitim ortamıyla ve öğrenci kulüpleriyle oluşmuş profesyonelleşen bir kulüp sistem.

Öğrencilerin gelecek hayallerini şekillendirecek olan Okyanus Kolejleri Kariyer Kulüpleri Projesi'ni Okyanus Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Bora Serhat Çelik anlattı.

Türkiye'de ilk defa Okyanus Kolejleri'nde uygulanan MAPP  (Motivational Appraisal of Personal Potential) kariyer testi raporlarından biri de meslek listesi önermesi. Bu meslek listesiyle eşleşen bir kariyer kulübü önerisinde bulunuyoruz. Ancak bunun dışında öğrenci kendi merakı doğrultusunda da bir kulübe üye olabiliyor. Okyanus Kolejleri Lise öğrencilerinin MAPP™ (Kariyer Değerlendirme Testi) sonucuna göre yönlendirildiği ve kendi ilgileri doğrultusunda seçebildikleri Kariyer Kulüpleri:

  •        Havacılık Kariyer Kulübü
  •        Fen Bilimleri Kariyer Kulübü
  •        Sosyal Bilimler Kariyer Kulübü
  •        Yöneticilik ve Liderlik Kariyer Kulübü
  •        Hukuk Kariyer Kulübü
  •        İletişim ve Halkla İlişkiler Kariyer Kulübü
  •        Diplomasi (Uluslararası İlişkiler) Kariyer Kulübü
  •        Girişimcilik ve İnovasyon Kariyer Kulübü
  •        Mimarlık Kariyer Kulübü
  •        Mühendislik Kariyer Kulübü
  •        Ekonomi Kariyer Kulübü
  •       Sağlık Kariyer Kulübü
  •        Psikoloji Kariyer Kulübü

Her Kulüp Farklı Mesleki İlgi Ve Yetenekleri Karşılar

Kulüplerinin her birinin amacı; öğrencinin öğrenim görmek isteyeceği yüksek öğrenim bölümlerini tanıtmak, öğrencinin hedeflediği kariyer için önbilgi vererek rehberlik etmek, üniversite için hedeflenen bölümün ve sonrasından mesleğin gerektirdiği özellikleri, davranışları tanıtmak, öğrenciye öğrenim konusu olan bilgilerin başlangıç düzeyi ve mesleğin temel kavramlarını öğretmek. Böylelikle öğrenci; ilgi duyduğu bölüme ve mesleğe uygun olup olmadığını öğrenir. Yüksek öğrenim bölüm ve mensubu olmayı planladığı meslekleri lise yıllarında tanır, öğrencilik yıllarını amaçlı yaşar ve motivasyon kaynağı olarak hedef belirler. Mesleki yetenekleri yönünden kendini tanıması ve potansiyelini fark etmesi için imkân bulur.

 Kariyer Kulüpleri Nasıl İşler?

 Okyanus Kolejleri Kariyer Kulüplerinin, birbirini tamamlayan 2 parçası bulunmakta. Bunlardan ilki; Uzaktan Öğretim Yönetimi (Learning Management Systems). Her bir Kariyer Kulübünün mesleki bilgileri, internet üzerinden ekranlar (telefon-tablet-akıllı tv- kişisel bilgisayar)  aracılığıyla yürütülür. Bu sistemin özellikleri: Mesleki olgunluk kazanmaya başlamış olan genç öğrencimiz, okul ders saatleri dışında; seçebileceği zaman ve mekânda bu özel öğrenim imkânını kullanır. Okyanus Kolejleri veli ve öğrencilerine özel olan İnteraktif Sistem üzerinden erişilir. Yalnız Okyanus Koleji öğrencisinin erişimine açık bir sistem. Kariyer kulüplerinin eğitim-öğretim içeriği Okyanus Koleji Kariyer Danışmanları tarafından tasarlanır. Her Kariyer Kulübü, öğretim yılı boyunca sırasıyla yayına sunulan ‘modüller’den oluşur. Her bir modülde uzman videosu, sunu dosyası, notlar, yararlı linkler bulunur.Kariyer Kulüpleri, üniversitelerin fakülte binası gibi düşünülecek olursa kulübün çatısı altında öğrencilerin kariyer planlamasına rehber olacak alt bölümler de ele alınır. Örneğin: Kariyer Kulüplerinden biri olan Mimarlıkta; Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı,İç Mimarlık,  Peyzaj Mimarlığı bölümleri incelenecek. Öğrencinin kulübe yönlendirilmesi, kulübün öğrenim modüllerinin takibinin izlenmesini, quiz uygulamalarını; her kulüp için atanmış Kariyer Kulübü Moderatörü yürütür.

Kariyer Kulüplerinin ikinci parçası ise, kariyeri için gelişmek isteyen öğrencilerin inisiyatifiyle işleyen öğrencilerin oluşturduğu kariyer kulüpleridir. Tüm Okyanus Kolejleri Lise kampüslerinde oluşan 13 Kariyer Kulübünün, o kampüsteki kulüp üyelerinin seçtiği Kulüp Temsilcisi bulunmakta. Kulüp Temsilcisi ve üyeler, gelecek hayallerine ışık tutacak meslek profesyonellerini, akademisyenlerini Okyanus Kolejleri'ne davet edebiliyor ve söyleşiler yapabiliyor.

 Okulun tüm kaynakları öğrencilerin kariyer kulüplerindeki çalışmalarına açık. Kulüplerimiz; konferans salonlu, derslikler, yemekhane, ulaşım gibi bir organizasyonu başarıya ulaştıracak tüm alt yapıyı değerlendirebiliyor. Her okulun kulüp üye ve temsilcileri; diğer okullarımızdaki arkadaşlarıyla ortak organizasyonlara da imza atabilecek. Kulüpler, organizasyonlarının duyuru ve afişleri için derslik ve koridor panolarımızda yerleri hazır. Kariyer Kulüplerimizin bu çalışmalarında okul müdürlüklerimiz ve rehber öğretmenlerimiz destek vermekte, yardımcı olmakta.


Haber
:
Mehmet KAPAN
Editör
:
Mehmet KAPAN
Tarih
:
06 Nisan 2015, Pazartesi 09:54
Okunma
:
1.428 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları