Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | "Retorik - Belâgat" Hazırlıklı - Hazırlıksız Konuşma Yarışması
"Retorik - Belâgat" Hazırlıklı - Hazırlıksız Konuşma Yarışması
  • Paylaş
Okyanus Kolejleri Lise kademesi Edebiyat zümresi "Retorik - Belâgat" Hazırlıklı - Hazırlıksız Konuşma Yarışması düzenliyor. Son başvuru tarihi, 22 Şubat 2016

İnsanlar duygu ve düşüncelerini, isteklerini sözle veya yazıyla ifade ederler. Yazıdan önce söz vardı. Günlük hayatta iletişim kurmada yaygın biçimde kullanılan anlaşma aracı da sözlü ifadedir. Hayatımızı geniş olarak sözlü iletişim yoluyla düzenleriz. Yaşama alanının değişim ve gelişimi içerisinde topluluk karşısında konuşmalara, hazırlıklı ve hazırlıksız anlatımlara da ihtiyaç duyulur. Bu tür konuşmalarda zamanla konuşma biçimleri ve uyulması gereken kurallar belirmiştir. Bununla birlikte her şeyden önce konuşmacının topluluk karşısında kendisini konuşma yapacak şekilde hazırlaması gereği vardır.

Konuşma, insanların sahip olduğu en önemli özelliklerden biridir. Güzel ve etkili konuşma işlerimizin yoluna girmesine ve her alanda başarımıza katkıda bulunur. Birçok bilgili ve kabiliyetli insan güzel konuşamadıkları için elde edebilecekleri başarının daha azıyla yetinmek zorunda kalırlar. Buna karşılık bilgili ve yetenekli kimseler söz söyleme sanatını bilmeleri dolayısıyla çevrelerinde etkili olur, başarı kazanırlar. Ancak iyi bir konuşmacı olmak kolay değildir. İyi bir konuşmacı durumuna gelebilmek için ses terbiyesine, vurgu ve tonlama bilgisine, diksiyon eğitimine ihtiyaç vardır. Ayrıca konuşmanın formuna, yapıldığı zamana ve yere de dikkat edilmesi gerekir. Çünkü söylenen söz, içeriğinden söyleniş biçimine, söylendiği yerden söyleniş amacına kadar bütünlük taşır.

Herhangi bir konuda kısa sürede, iletmek istediği mesajı verebilen, düşündüklerini güzel bir şekilde dinleyici kitlesine ulaştırmayı başaran bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Okyanus Kolejleri Lise kademesi öğrencileri, bu yarışmayla bir farkındalığa kavuşmakla beraber eğlenceli bir rekabete de şahit olacaklardır.

YARIŞMA KOŞULLARI

  1. Başvurular 22 Şubat 2016 tarihine kadar Edebiyat bölümü öğretmenlerine yapılacaktır.
  2. Yarışma 15 Mart 2016 tarihinde fatih şubesinde gerçekleşecektir.
  3. Hazırlıklı konuşma metni konusu, danışman edebiyat öğretmeninin onayı sonucunda hazırlanacaktır.
  4. Hazırlıklı ve hazırlıksız konuşmalar ardı ardına yapılacaktır.
  5. Her iki konuşma performansı için 4 dk + 3 dk süre verilecektir.
  6. Hazırlıklı konuşmalar kürsüde yapılacaktır.
  7. Hazırlıksız konuşmalar için öğrenci sahneye alındıktan sonra konuşma öncesinde küvezden genel ifadeyle konusunu çekecek. 1 dk’lık hazırlık ve toparlanma süresinden sonra konuşmaya başlayacaktır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

  1. Diksiyon ( ifadelerin net, anlaşılır olması )
  2. Vurgu ve toplama
  3. Jest ve mimikler
  4. Süreyi etkin kullanma
  5. Konu ifadesinde alışılagelmiş ifadelerin kullanımından kaçınma
  6. Konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşma

Tüm yarışacak öğrencilerimize başarılar diliyoruz.


Haber
:
Abdülkadir ARSLAN
Editör
:
Onca UĞURLU
Tarih
:
12 Şubat 2016, Cuma 13:01
Okunma
:
16.525 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :
Erdem ÜZAM / 09 Mart 2016, Çarşamba 16:04
Heyecan verici bir yarışma olacak gibi. Şimdiden başarılar ve düşünenlere tebrikler.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları