Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yabancı Dilde Sınırlardan Kurtulun
Yabancı Dilde Sınırlardan Kurtulun
Yabancı Dilde Sınırlardan Kurtulun

Yabancı Dil Öğrenmenin Püf Noktaları


Yabancı Dil Eğitimini, okul içi verilen eğitimle sınırlandırmanın, öğrencinin dil gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine yakinen hepimiz şahit oluyoruz ve çözümü için araştırmalar yapıyor, bilirkişilerden tavsiyeler alıyoruz. Dil gelişimine katkı sağlamanın veya gelişimi engelleyici etmenleri ortadan kaldırmanın birçok yolu olduğunu göz ardı etmememiz gerekir.

İzlenmesi gereken yollara birçok örnek verebiliriz elbette, ancak bu yazı da sizlere yabancı film veya dizilerin izlenmesi halinde dil gelişimine sağladığı katkıdan bahsetmek istiyorum kısaca. Öncelikle birçok yerde okumuş veya duymuş olabileceğiniz “Film izlemek ne fayda sağlar ki? Sadece film izleyerek dil öğrenilir mi?” gibi soru kalıplarına şu açıklığı getirmek isterim; yalnızca film veya dizi izleyerek dil öğreniminin sağlanabileceği yanılgısına düşmek atacağımız doğru bir adımı engellemenin ilk basamağıdır. Gerçekleştireceğimiz bu adımın dil gelişimine çok büyük bir katkı sağlayacağını bilmek gündeme gelen bu çelişkileri yok etmeye yetecektir, yalnızca yabancı film izleyerek bunu başarmaya çalışmak ise elimizde oltamız olmadan balık tutmak gibidir, imkânsız değildir fakat oldukça zordur. Bu nedenle bu eylemi sadece takviye olarak düşünmek fayda sağlayacaktır.

Peki sağladığı bu katkı gerçekten harcanan zamana değer mi? Rutin bir şekilde film veya dizi izlemek aldığımız eğitimi gerçekten destekleyici midir? İkinci dil edinimi ancak doğal ortamında, hayata geçirilerek sağlanabilir. Peki böyle bir şansımız yoksa bu nasıl mümkün olur? Ana dilimiz haricinde edindiğimiz ikinci bir dilin bilgilerini ancak eğitim aldığımız okullarda veya iş yerlerinde kullanabiliyorken, yaşadığımız alanda ikinci dili kullanmak ne yazık ki pekte mümkün olmuyor. Yurt dışı tecrübesi bu edindiğimiz bilgileri pekiştirirken yurt dışına çıkmasak dahi yaşadığımız bölgelerde farklı yöntemlerle bu gelişimi başarabiliyoruz elbette. Film ve dizi izlemek bu adımlar için yalnızca küçük bir örnek, okyanustaki istiridyeden çıkan küçük bir inci. İzlediğimiz film ve dizilerde hem farklı yaşam tarzlarını, farklı kültürleri hem de dilin kullanımını gözlemleme ve kendimizi geliştirme şansı bulabiliyoruz. Her defasında düştüğümüz acaba konuşurken hata yaparmıyım yanılgısını bilinçdışı izlediklerimizle hem duysal hem de görsel olarak zihnimize yerleştiriyor, yeni kalıplarla karşılaşıyor, kelime dağarcığımızı geliştiriyor, telaffuzumuzu farklı milletlerin aksanlarıyla harmanlıyoruz. Bunları bilinçli bir şekilde gerçekleştirmeye kalktığımız zamanlarda anlık olmasının yanı sıra dilimiz her defasında hataya düşüp yanlış yapma korkularımızla bizleri yüzyüze bırakıyor.

Bu nedenledir ki izlediğimiz filmler ve dizilerde kelime bilgimiz güncelleniyor, dilbilgisi hatalarımızın konuşma esnasında bizlerin düşündüğü gibi iletişimi engellemediğini görüyor, telaffuzlarımızı düzeltiyor veya yenilerini ekliyor, yeni kültürler tanıyor ve tüm bunların yanı sıra bilinçdışı dil edinimini eğlenerek yapıyor ve bakış açımızı tazeliyoruz. 

 

Özlem PARLAR

Ortaokul İngilizce Zümre Başkanı


  • Paylaş

Ortaokul 5271 0 06 Şubat 2017, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları