Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Teog Sınavı Yolunda Öğrenci Motivasyonu
Teog Sınavı Yolunda Öğrenci Motivasyonu
Teog Sınavı Yolunda Öğrenci Motivasyonu

Teog Sınavı Öncesi Motivasyonunuzu Yüksek Tutmanın Yolları


Motivasyon yani bir şeyleri yapma isteği, insanı başarma noktasında harekete geçiren bir durum olarak tanımlanabilir.  Peki, insan var olan durum karşısında nasıl motive olabilir?

Bu soruya deneyimlerime dayanarak kısaca şu cevabı verebilirim: Basit düşünerek! Evet, insan, beynin bir parçası olan bilinçaltına basit, isteği doğrultusunda mesajlar göndererek, motive olabilir ve başarabilir.

Bilindiği gibi insanın bilinçaltında, doğru-yanlış, somut-soyut kavramlarına verdiği tepki kendiliğinden yoktur. İnsan olarak bizler, bir şey karşısında bunun kararını veririz ve bilinçaltı da bu durumu sorgulamadan uygular. Örneğin; yağmurlu bir havada dolaşmak mı; yoksa güneşli bir günün sabahına mı uyanmak sorusunu, bilinçaltı kendiliğinden cevaplamaz. Bizim vereceğimiz, öncesinde ya da anlık,  kararı bekler ve uygular. Radyoda çok sevdiğimiz bir şarkı çalarken, kurduğumuz hayal noktasında yaşadığımız mutluluk da, yazılarını takip ettiğim üstad Mümin Sekman’ın verdiği bir başka örnekte karşımıza çıkar. Bilinçaltı mutluluk kararını, bu hayal, gerçek değil ki, neden mutlu oluyoruz şeklinde sorgulayıp, uygulamama noktasına gitmez. Kabul eder ve uygular. Çünkü onda; doğru-yanlış, somut-soyut, hayal-gerçek gibi kavramlar yoktur. Gerçek olmayan hayale dahi, biz istediğimiz için mutlu olabilir. O halde birey olarak bizler, bilinçaltını doğru yönetmeli ve ona isteğimiz doğrultusunda mesajlar yüklemeliyiz.

TEOG sınavı için de durum aynıdır. Bu sınava girecek olan öğrenci, ilk önce, vereceği basit yargıya göre, bilinçaltını bu duruma hazırlamalıdır. Üniversite sınavına her yıl girilebiliyor, TEOG sınavına ise yalnızca bir kere gibi, keskin bir yargıyla başlarsa; sorgulamayan ve durumu bireyin vereceği karara göre olduğu gibi kabul eden bilinçaltına yardım etmiş olmaz; aksine motivasyondan uzak, kaygı düzeyi yüksek bir psikolojiyle karşı karşıya kalır. Onun yerine, bu sınavda başarılı olacağım; çünkü öyle istiyorum ve buna göre planlı çalışma yapacağım, der ve bunu  uygularsa, sınav öncesi ve sırasında ne denli motive  olduğunu görecektir.

 

Erdinç BAHADIR

Okyanus Kolejleri Sancaktepe Ortaokul Md.Yrd.


  • Paylaş

Ortaokul 4110 2 31 Ekim 2016, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar
Mustafa Behadır / 17 Aralık 2016, Cumartesi 13:09
Gerçekten çok faydalı bilgiler içeren bir yazı.
Sinan varlı / 17 Aralık 2016, Cumartesi 13:32
Mukemmel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık hocam.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları