Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Okumak, Okumak, Okumak
Okumak, Okumak, Okumak
Okumak, Okumak, Okumak

Okumak,Okumak,Okumak…


Okulda, evde, iş yerinde; çocukken, büyükken her an her yerde duyduğumuz bu sözcük sizler için ne ifade ediyor?

Türk Dil Kurumunun sitesine girip “okumak” sözcüğünün anlamına baktığımızda 10 farklı anlamla karşılaşıyoruz.  Peki biz hayatımızda bu sözcüğün en çok hangi anlamını kullanıyoruz?

Bir öğretmen öğrencisine “ Önüne bak, kitabını oku.”, bir anne çocuğuna “Boş boş oturma, azıcık kitap oku.” diyor. Bütün bu “okumak” ile ilgili cümleler bir bireyi ne kadar etkiler bilemeyiz. Ama şu bir gerçek ki bir birey yaşamı boyunca okumanın ne kadar önemli olduğunu aslında içten içe hep hisseder.

Tarihte iz bırakan insanların yaşamlarına baktığımızda hepsinin ortak bir özelliğinin olduğunu görüyoruz. Bütün iz bırakanların yolu, kelimelerden, cümlelerden, sayfalardan, kitaplardan geçmiş.

Bizim tarihimize yön veren Mustafa Kemal Atatürk’ün de okumaya nasıl önem verdiğini arkadaşı ile gerçekleştirdiği şu diyalog ile görebiliyoruz:

“-Paşam tarihle uğraşıp kafanı yorma. 19 Mayıs’ta kitap okuyarak mı Samsun’a çıktın?”

Atatürk, Vasfi Çınar’ın bu çok samimi yakınmasına gülümseyerek şöyle cevap verir:

-Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.”

İşte okumak, ne olursa olsun okumak bireyin hayatını büyük ölçüde etkiliyor. Hatta sadece bireyin hayatını mı etkiliyor? Yoksa onun hayatına değen herkesi, dönemini ve döneminden sonrasını da mı etkiliyor?

Atatürk’ün hayatına baktığımızda bir kişinin okumasının bütün ulusları etkilediğini görebiliyoruz.

Jonathan Swift’in"Dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kâğıttır." sözüyle de okumanın tek bir kişiyi değil bütün insanlığı etkilediğini görebiliyoruz.

Okulda ders kitaplarını okumak bilgi edindirir, evde roman okumak hayal gücünü geliştirir. Kısacası yaşamımızın her alanında okuyup araştırmak bireysel gelişime katkı sağlayıp, hayata yön verir.

Günümüzde gelişmiş ülkelere baktığımızda, hepsinin ortak bir noktasının olduğunu görüyoruz. Kitap Okumak! Zengin olmuş, büyük işler yapan, büyük düşünen insanların da aynı şekilde en büyük ortak noktası kitap okumaları.

Unutmayalım “Kitap okumayanlar büyüyemezler.”       

EZGİ TANRIVERMİŞ-CANSU DOĞAN
TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİ


  • Paylaş

Ortaokul 1533 0 28 Temmuz 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları