Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Merkantilizm ve Milli Devlet
Merkantilizm ve Milli Devlet
Merkantilizm ve Milli Devlet

Milli Devlet


Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kurduktan sonra; ’Osmanlı topraklarını geri alma imkanı varken daha fazla toprak alarak güçlü bir devlet olabilirdi’ eleştirileri günümüzde sık sık sosyal medya ve çeşitli platformlarda dillendirilmeye başlandı.

Lakin bu düşünceyi savunan kesimin eleştiri yapmadan önce tarihsel bilgilerini derinleştirmesi gerekmektedir. Çünkü coğrafi keşiflerden sonra toprağa dayalı zenginlik altın ve gümüş madenleriyle yer değiştirmiştir. Merkantilizm dediğimiz bu değişim, toprak demek zenginlik demek anlayışını çöpe atmıştır.Örnek vermek gerekirse günümüzde İsrail, Kuveyt, Katar, Hollanda vb. ülkeler küçük olmasına rağmen dünyaya yön veren ekonomik anlamda güçlü devletlerdir.

Bir başka bakış açısı da milliyetçilik anlayışından sonra ‘Milli Devlet’ kavramı ortaya çıkmıştır. Topraklarınızda milli birlik beraberlik sağlanmadıkça huzur ortamının oluşmasını bekleyemezsiniz. Birçok ırkçı isyanlar ile karşı karşıya kalmanız muhtemeldir. Atatürk gibi ileriyi görebilen, olayları her yönüyle analiz edebilen bir lider bunları göz önünde bulundurarak Misak-ı Milli sınırlarının dışında toprak alma ihtirasına kapılmamıştır. Günümüzde Ortadoğu’da yaşanan karmaşıklık ve savaş ortamı, birçok konuda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ü haklı çıkarmaktadır.

Alper DEMİR

Sosyal Bilgiler Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1483 0 08 Haziran 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları