Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Her Sayı Rakam Değildir!
Her Sayı Rakam Değildir!
Her Sayı Rakam Değildir!

Her Sayı Rakam Değildir!


Gündelik yaşamda özellikle görsel ve işitsel medyada rakam ve sayıların yanlış kullanılması üstelik bu hatanın farkında olunmaması bir matematik öğretmeni olarak nazarımda önemli bir sorun haline dönüşmüştür.

    Rakam; sayıları oluşturmak için kullanılan işaretlerdir. Nasıl ki bu yazıları yazmak için 29 harfe ihtiyaç duyuyorsak sayıları yazmak için de rakamlara ihtiyaç duyarız.

   Rakamlar; “ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9”  olmak üzere toplam 10 adettir. Nitekim sayılara “ -5,3,0,7,107,95,-23,100000000, 7645397,…” gibi sonsuz  sayıda örnek verilebilir. Anlaşılacağı üzere her rakam sayıdır ancak her sayı rakam değildir.

    TV’de çok sık karşılaştığımız haber sunucuları, haber sunarken gerek hava durumunda gerek röportaj yaparken rakam ve sayı kelimelerini yanlış kullanmaktadır. Hatta “Sayısal veriler” demek yerine “Rakamsal veriler”  başlığı altında iki basamaklı sayıları karşılaştırmaları yapılan hatalardan biridir.

  Bizler bu iki kelimenin farkını bilip doğru yerde doğru zamanda kullananlardan olalım ki gelecek nesil aynı hataya düşmesin.

Hülya İMIK
Matematik Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1494 0 28 Temmuz 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları