Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bilgisayar Ve İnternetin Etkileri
Bilgisayar Ve İnternetin Etkileri
Bilgisayar Ve İnternetin Etkileri

Günümüzde Bilgisayar Ve İnternet Kullanımı


Çağımızın vazgeçilmez iletişim ve haberleşme kaynaklarından biri olan internet ve bilgisayar, hızlı bir şekilde hayatımıza girmiştir. Günümüzde çocuklar, internet ve bilgisayar ile küçük yaşlarda tanışmakta, gerek ödev yapmak gerekse oyun oynamak için bilgisayarı yoğun bir şekilde kullanmaktadır.

İnternet ve bilgisayar, büyükler için olduğu kadar çocuklarımız için de çok faydalı bir araç haline gelmiştir. İnternet ortamı, özellikle ödev yaparken, yeni bir konu araştırması yaparken büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Tabi bunun yanında internetin olumsuz yönlerini göz ardı etmemek gerekir. Nasıl ki çocuğumuzu uçsuz bucaksız bir yerde yalnız bırakmak istemez ve sürekli kontrol etme ihtiyacı duyuyorsak, internet ortamında da çocuğumuzu özenle takip etmemiz gerekir.

İnternet sayesinde çocuklar ödev ve araştırma yapmakta, yeni sohbet ortamları kurmakta, kendine ait sosyal medya hesapları oluşturmakta ve birçok online oyun oynamaktadır. Bilgisayar ve internetin çocuklarımıza sunduğu kolaylıklar ve faydaların yanında bazı olumsuzluklar ve hatta tehlikeleri de beraberinde getirmektedir.

Gelişmiş ülkelerde yapılan bazı araştırmalar bu gerçeği destekler niteliktedir.

Fiziksel Etkiler:

-Görme sorunları

-Duruş ve iskelet sorunları

-Radyasyon riski

-Hareketsizlikten kaynaklanan bazı fiziksel problemler

 

Psikolojik Etkiler:

Başta bu sorunun farkına pek varamayabiliriz fakat belli bir süre sonra tehlike sinyalleri çalmaya başlar ve çocuğumuzda artık 'İnternet Bağımlılığı' ya da 'Teknoloji Bağımlılığı' oluşabilmektedir.

İnternet bağımlılığı ile ilgili bazı belirtiler şöyledir:

-Bilgisayar ve internet ortamında gereğinden fazla zaman harcama

-İçine kapanma ve yaşıtları ile irtibatı koparma

-Daha fazla internete bağlanma isteği

-Tekrarlanan beden hareketleri (ileri geri sallanma, parmaklarını gereksiz yere oynatma, kendi kendine konuşma)

-Bağlantı engellendiğinde aşırı sinir durumu ve titreme

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre aşırı internet kullanan çocukların daha az kitap okuduğu ortaya çıkmıştır.

Eğer çocuğumuzda bu ve buna benzer durumlar söz konusu ise aileler olarak mutlaka müdahale etmemiz gerekmektedir. İlk adımda yasak koymak pek işe yaramayacaktır. Eğer direkt yasak koyma yoluna başvurursak, yasaklar daha ilgi çekici ve cazip bir hal alacağından çocuğumuz gizli gizli internete bağlanmaya çalışacak ve internet ortamında daha çok vakit harcamak isteyecektir. Bu da aile-çocuk arasındaki ilişkiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun yerine çocuğumuz ile doğrudan iletişim kurup neyin doğru neyin yanlış olacağını (yaşa bağlı olarak) anlatmak gerekmektedir. Çünkü lise öğrencisi için doğru olan şey, ilkokul öğrencisi için yanlış olabilir. Çocuğumuza belli aralıklarda internete bağlanma olasılığı sağlayabilir, bunu zamanla bir yaşam biçimi haline getirmesini sağlayabiliriz. Daha da önemlisi çocuğumuzun hangi siteleri kullandığını, hangi sosyal medya sitelerinde hesapları olduğunu ve hangi oyunları oynadığını mutlaka takip etmeliyiz.

 

Demet KOÇ

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 2466 0 09 Nisan 2017, Pazar

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları