Adana Okyanus Koleji, Anadolu Lisesi | Haber | Okyanus Kolejleri 'Gözümsün' Projesi İle 1. Oldu!
Okyanus Kolejleri 'Gözümsün' Projesi İle 1. Oldu! Okyanus Kolejleri 'Gözümsün' Projesi İle 1. Oldu!
  • Paylaş
Okyanus Koleji öğrencileri, "İcat Çıkarma Vakti" temalı Üsküdar Üniversitesi 4. Bilim ve Fikir Festivali'nde, “GÖZÜMSÜN – Görme Engellilere Yardım Platformu” isimli projesi ile Sosyal alanda 190 proje arasından birinci oldu.

Okyanus Koleji öğrencileri, "İcat Çıkarma Vakti" temalı Üsküdar Üniversitesi 4. Bilim ve Fikir Festivali'nde,  “GÖZÜMSÜN – Görme Engellilere Yardım Platformu” isimli projesi ile Sosyal alanda 190 proje arasından birinci oldu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile bu sene dördüncüsü düzenlenen “Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali”  14-15 Nisan 2017 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Çarşı Kampüsünde gerçekleşti.

Fatih Okyanus Koleji öğrencilerinden Eşref BEKTAŞ ve Cevdet Ümit APARI’ nın hazırladığı, Grafik Tasarımı ve Logosunu Ömer ASLAN, Proje Danışmanlığını Fuat AYDIN’ın yaptığı projeyi öğrencilerimiz şöyle anlattılar:

"GÖZÜMSÜN" projesi görme engelli bireylerin günlük hayatta karşılaşabileceği her türlü problemi engellemek amacıyla oluşturulan bir yardım platformudur. Bu platformun çalışma mantığı ise projemize katılan refakatçi bireyler ile görme engelli bireylerin android uygulamamız üzerinden haberleşmesine dayanıyor. Örnek verecek olursak görme engelli birey markete gitmek istiyor. Uygulama üzerinden geliştirdiğimiz sesli iletişim algoritmasını kullanarak gitmek istediği lokasyonu, ne zaman gideceği gibi bilgileri sistemimize yolluyor. Görme engellinin çevresinde, belirli bir çap içindeki refakatçilere uygulama üzerinden bildirim gidiyor. Yardım edebileceğini düşünen refakatçiler bu yardım talebine bir başvuruda bulunuyor. Yardım başvurusunda bulunan refakatçilerin genel bilgileri görme engelli bireye sunuluyor ve görme engelliden yardım almak istediği refakatçiyi seçmesi isteniyor. Ayrıca gizlilik politikamızdan dolayı görme engelli birey yardım almayı kabul edene kadar refakatçilere görme engelli bireyin bilgileri paylaşılmıyor. Seçilen refakatçiye uygulamamız üzerinden görme engelli bireyin adres ve telefon bilgileri paylaşılıyor ve refakatçinin görme engelli bireyin yanına gitmesi bekleniyor. Buluşma sağlandığında uygulama bunu otomatik olarak algılıyor ve hedefe gidiş aşamasını devreye sokuyor.

2 Farklı Güvenlik Protokolü Var

Bu aşamada görme engelli birey; refakatçiyle birlikte gideceği için projeye art niyet ile katılmış olan refakatçilerin görme engellinin güvenliği açısından elenmesi gerek. Bunun için 2 farklı güvenlik politikası hazırlandı. Bunlardan ilki kullanıcı kayıtlarının belirli kurum ve kuruluşlardan alınmasıdır. Kayıt olurken refakatçiden adli sicil kaydı gibi belgeler istenmektedir. Böylece önceden bir suça karışmış olan refakatçilerin projeye katılması engellenmiş olacaktır. İkinci güvenlik protokolümüz ise hedefe giderken her yarım saatte bir görme engelli bireye sadece onun cevaplayabileceği türden soruların uygulama üzerinden kendisine sorulmasıdır. Eğer bu sorulardan herhangi birine art arda yanlış cevap verilirse kullanıcı yönetim programı sağladığımız kuruluşlara, program üzerinden bir bildirim gider ve operatörlerin görme engelli bireyi telefon üzerinden arayıp güvenliğini teyit etmesi beklenir. Eğer teyit edilemezse operatör dilerse görme engelli bireyden alınan son konumu bir polis karakolu ile paylaşabilir. Böylece görme engelli birey gitmek istediği yere oldukça güvenli ve hızlı bir şekilde ulaşabilir.

Proje video youtube linkleri

https://www.youtube.com/watch?v=JOHyK2TZ9Qs

https://www.youtube.com/watch?v=i641NJN2pD4

Proje web sayfası

http://gozumsun.net/


Haber
:
Fuat AYDIN
Editör
:
Fırat TUMBUL
Tarih
:
17 Nisan 2017, Pazartesi 16:28
Okunma
:
17.234 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :
Selma Durulmuş / 19 Nisan 2017, Çarşamba 10:40
Harika bir proje ,
Umarım amaçlanan fayda en kısa zamanda ve maxımum düzeyde gerçekleşir.
Görme engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracağına eminim.
Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ederim.
B.E.Ş / 03 Ağustos 2017, Perşembe 03:42
Gerçekten tebrik ediyorum. Ülkemizde bu tarz tasarım ve yazılım alanında kendini göstermeye çalışan gençlerimizin olması çok hoşuma gidiyor.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları